Sałatka z grillowanym tofu

4.5 (178 ocen)

  • 20 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Wegetariańska, lekka i pyszna sałatka z grillowanym tofu. Dzięki marynowaniu w miodzie i soku z cytryny jest bardzo wyraziste i świetnie komponuje się z chrupiąca sałatą i słodkawymi pomidorkami.

  • 20 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 180g tofu naturalnego
    marynata:
    sok z ½ cytryny
    2 łyżki miodu
    ząbek czosnku
    zioła prowansalskie
    sól, czarny pieprz

    miks sałat 4-5 garści
    listki świeżej bazylii 1 garść
    pomidorki koktajlowe 10szt
    rzodkiewki 5 szt
    kiełki pora/rzodkiewki/brokuła
    czarnuszka do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (178 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka z grillowanym tofu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Tofu odsączamy z zalewy, kroimy w plastry grubości około 1 cm. Składniki marynaty: sok z cytryny, miód, przeciśnięty ząbek czosnku, zioła prowansalski, sól i czarny pieprz dokładnie mieszamy ze sobą. Pozostawiamy tofu w marynacie na kilka godzin (najlepiej na całą noc). Po tym czasie tofu odsączamy z marynaty i grillujemy na patelni grillowej lub grillu z obu stron.
    Na talerzach układamy po porcji mieszanki sałat. Posypujemy świeżymi listkami bazylii. Pomidorki kroimy na pół, rzodkiewki w plasterki. Warzywa dodajemy do sałatki. Na wierzch układamy kilka kawałków grillowanego tofu oraz garstkę kiełków. Polewamy pozostała z marynowania sera marynatą.

Porady

sałatka, fit sałatka, fit, lekka sałatka, danie wegetariańskie, kuchnia wegetariańska, tofu, sałatka z tofu

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować