Krem z dyni i cukinii to znakomity pomysł na rozgrzewający obiad w jesienne dni.
30 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
½ dyni Hokkaido lub innej
1 mała cukinia
1 ziemniak
800ml wywaru warzywnego lub drobiowego
1 cebula
2 ząbki czosnku
Kurkuma
Tymianek
Sól i Pieprz
Kilka plasterków salami lub boczku
Olej do smażenia
Krem z dyni i cukinii z chipsami z salami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Dynie, cukinie, ziemniaka kroimy w kostkę.
2. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę smażymy, aż się zeszkli. Następnie dodajemy dynię, cukinię i ziemniaka i podsmażamy około 5-7 min pod koniec smażenia dodajemy tymianek, kurkumę, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz.
3. Zalewamy podsmażone warzywa bulionem i gotujemy do miękkości warzyw. Na koniec wszystko blendujemy.
4. Salami kroimy w paseczki i smażymy na suchej patelni.
5. Krem z dyni podajemy z kleksem jogurtu naturalnego, pestkami dyni i chipsami z salami.
Porady
Propozycja podania: z pestkami dyni, ciecierzycą, śmietaną, jogurtem, grzankami, makaronem.
Komentarze