Kotlety z kaszy jęczmiennej z brokułem

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Fit kotlety wegetariańskie, pieczone w piekarniku.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy jęczmiennej
    2 i 1/2 szklani wody
    1 łyżeczka masła
    1 brokuł (500 g)
    1 cebula
    1 ząbek czosnku
    125 g sera mozzarella
    1 jajko
    3-4 łyżki bułki tartej
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kotlety

Kotlety z kaszy jęczmiennej z brokułem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę jęczmienną płuczemy na sitku pod bieżącą wodą, przenosimy do garnka, zalewamy wodą, solimy, dodajemy masło i gotujemy na małym ogniu przez około 12-15 min. Następnie zestawiamy garnek z ognia i zostawiamy pod przykryciem przez kolejne 15 min., aż kasza wchłonie całą wodę. Studzimy.
  • 2. Brokuła dzielimy na różyczki, myjemy i gotujemy przez około 8-10 min. Studzimy. Następnie rozgniatamy widelcem lub mielimy blenderem.
    Cebulę i czosnek obieramy, a następnie drobno siekamy.
    Mozzarellę odsączamy z zalewy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
  • 3. Wystudzoną kaszę przenosimy do miski i mieszamy z brokułem, cebulą oraz czosnkiem. Dodajemy startą mozzarellę, jajko oraz bułkę tartą i wszystko dokładnie mieszamy (najlepiej wyrobić masę dłońmi). Doprawiamy solą oraz pieprzem.
    Mokrymi dłońmi formujemy kotlety i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
    Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut, a następnie włączamy termoobieg na około 5-7 min., aby lekko się przyrumieniły.
    Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brokuły Kasza jęczmienna Mozzarella

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować