Kotlety z kaszy jęczmiennej

4.47 (152 ocen)

Zamiast tradycyjnych kotletów mielonych, postanowiłam zrobić kotlety z kaszy jęczmiennej i pieczarek

Składniki:

  • kasza jęczmienna - 300 g
    ser żółty - 100 g
    koperek - 0,5 pęczka
    jajko - 1 szt
    sól i pieprz
    przyprawa gyros
    pieczarki - 5 dużych szt
    cebula - 2 szt
    tłuszcz do smażenia
    bułka tarta
Wystaw ocenę:

4.47 (152 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kotlety

Kotlety z kaszy jęczmiennej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę ugotować na sypko w osolonej wodzie.
  • 2. Cebulę obrać, pokroić w kostkę przesmażyć na tłuszczu na złoty kolor.
  • 3. Pieczarki umyć, osączyć , pokroić , poddusić na tłuszczu.
  • 4. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • 5. Wymieszać pieczarki z jedną cebulą, drugą dodać do kaszy.
  • Kotlety z kaszy jęczmiennej 6. Ser zetrzeć na tarce.
  • Kotlety z kaszy jęczmiennej 7. Do miski z kaszą, dodać ser, koperek umyty i pokrojony, jajko, przyprawy, dokładnie wymieszać.
  • Kotlety z kaszy jęczmiennej 8. Z kaszy formować kulki, spłaszczyć w ręku , nałożyć farsz i uformować kulkę.
  • Kotlety z kaszy jęczmiennej 9. Obtaczać w tartej bułce
  • Kotlety z kaszy jęczmiennej 10. Śmażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.
  • 11. Usmażone kotleciki posypać koperkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza jęczmienna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować