Kotleciki jajeczne w pomidorowym sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kotleciki: obrane jajka zetrzeć na tarce lub rozgnieść widelcem. Wymieszać z surowym jajkiem, bułką tartą i natką pietruszki. Doprawić do smaku i uformować cztery zgrabne kotleciki. Kotlety opanierować w bułce tartej. Schłodzić aby nie rozpadły się podczas smażenia. Usmażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano.
Sos: Na patelni rozgrzać olej i masło. Zeszklić posiekaną cebulę i czosnek. Pomidora obrać ze skórki i drobno pokroić, dodać do cebulki, smażyć ok 5 minut. Podlać bulionem, dodać koncentrat pomidorowy i przyprawić do smaku. Włożyć usmażone kotleciki, posypać startą mozzarellą i dusić pod przykryciem ok 5-10 minut aż ser się rozpuści.
Komentarze