Kotleciki jajeczne w pomidorowym sosie

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Tak przygotowane kotleciki będą doskonałą propozycją na obiad lub kolację. Z sosem pomidorowym mają wyrazisty smak.

Kotleciki można podać z ryżem lub ulubioną kaszą i sałatką ze świeżych warzyw.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Kotleciki:

    6 jajek ugotowanych na twardo

    1 jajko surowe

    2 łyżki bułki tartej

    sól, pieprz

    łyżka siekanej natki pietruszki

    bułka tarta do panierki

    olej do smażenia


    Sos:

    2 cebule

    2 ząbki czosnku

    duży pomidor

    2 łyżki koncentratu pomidorowego

    2 łyżki oleju

    2 łyżki masła klarowanego

    1/2 szkl bulionu

    łyżeczka cukru

    sól, pieprz

    łyżeczka słodkiej papryki

    łyżeczka majeranku

    łyżeczka suszonej bazylii

    kulka mozzarelli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Kotleciki jajeczne w pomidorowym sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kotleciki: obrane jajka zetrzeć na tarce lub rozgnieść widelcem. Wymieszać z surowym jajkiem, bułką tartą i natką pietruszki. Doprawić do smaku i uformować cztery zgrabne kotleciki. Kotlety opanierować w bułce tartej. Schłodzić aby nie rozpadły się podczas smażenia. Usmażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano.


    Sos: Na patelni rozgrzać olej i masło. Zeszklić posiekaną cebulę i czosnek. Pomidora obrać ze skórki i drobno pokroić, dodać do cebulki, smażyć ok 5 minut. Podlać bulionem, dodać koncentrat pomidorowy i przyprawić do smaku. Włożyć usmażone kotleciki, posypać startą mozzarellą i dusić pod przykryciem ok 5-10 minut aż ser się rozpuści.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Pomidor

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować