Kotleciki jajeczne

5 (143 ocen)

Propozycja dla wielbicieli jajek oraz dla miłośników szybkich i łatwych w przygotowaniu obiadów ;) sama prostota, ale smaczna i idealna na bezmięsny obiad :)

Składniki:

  • Na ok. 12 kotlecików:

    10 jajek ugotowanych na twardo
    2 jajka surowe
    3 plastry ulubionego sera żółtego
    3 łyżki ulubionej, drobno posiekanej zieleniny, np. koperku, szczypiorku
    sól i pieprz do smaku
    szczypta mielonej ostrej papryki

    Dodatkowo:

    bułka tarta
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

5 (143 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kotlety

Kotleciki jajeczne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Masa jajeczna 1. Jajka na twardo ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy 2 surowe jajka, zieleninę, pokrojony w drobną kostkę ser żółty oraz przyprawy. Wyrabiamy masę ręką.
  • Smażenie kotlecików 2. Na patelni rozgrzewamy olej. Z masy jajecznej formujemy kulki, obtaczamy je w bułce tartej, lekko rozpłaszczamy i smażymy z obu stron na rumiano. Podajemy np. z młodymi ziemniakami z masłem i koperkiem oraz pomidorem.

Porady

W przygotowaniu kotlecików można pominąć żółty ser.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować