Propozycja dla wielbicieli jajek oraz dla miłośników szybkich i łatwych w przygotowaniu obiadów ;) sama prostota, ale smaczna i idealna na bezmięsny obiad :)
Składniki:
Na ok. 12 kotlecików:
10 jajek ugotowanych na twardo
2 jajka surowe
3 plastry ulubionego sera żółtego
3 łyżki ulubionej, drobno posiekanej zieleniny, np. koperku, szczypiorku
sól i pieprz do smaku
szczypta mielonej ostrej papryki
Kotleciki jajeczne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka na twardo ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy 2 surowe jajka, zieleninę, pokrojony w drobną kostkę ser żółty oraz przyprawy. Wyrabiamy masę ręką.
2.Na patelni rozgrzewamy olej. Z masy jajecznej formujemy kulki, obtaczamy je w bułce tartej, lekko rozpłaszczamy i smażymy z obu stron na rumiano. Podajemy np. z młodymi ziemniakami z masłem i koperkiem oraz pomidorem.
Porady
W przygotowaniu kotlecików można pominąć żółty ser.
Komentarze