Kluski śląskie w sosie gulaszowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki młode solimy i gotujemy do miękkości, rozgniatamy ręką na puree lub w maszynce do mięsa. W misce dzielimy ręką na cztery równe części, jedną wyciągamy i dopełniamy mąką ziemniaczaną. Wbijamy jajka i przyprawiamy solą oraz pieprzem i dokładamy pozostałe odłożone ziemniaki. Całość wyrabiamy na gładkie i jednolite ciasto.
2.Mięso myjemy i kroimy w małą kostkę przekładamy do kociołka, oprószamy w przyprawie i chwilę podsmażamy aż mięso puści soki. Następnie mięso podlewamy litrą zimnej wody i dodajemy kostkę mięsną, posiekaną cebulkę, czosnek, paprykę oraz pieczarki, 3 listki laurowe i kilka ziaren ziela angielskiego. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem do miękkości mięsa. Mąkę wymieszać z wodą i zagęścić sos. Zagotować.
3.Z powstałej masy robimy kuleczki i w każdej robimy dziurkę. Na blacie podsypujemy mąkę i układamy kluski. Wodę gotujemy z odrobiną soli i gotujemy kluski na wolnym ogniu ok 5 minut.
Komentarze