Kluski śląskie w sosie gulaszowym

4.42 (198 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

To jedno z moich ulubionych dań, takie kluchy w sosie są przepyszne, danie jest bardzo syte i pożywne z łatwo dostępnych produktów.

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Kluski:
    kg ziemniaków
    mąka ziemniaczana
    2 jajka
    pieprz
    sól

    Gulasz:
    1/2 kg schabu
    4 pieczarki
    1/2 papryki czerwonej
    cebula
    ząbek czosnku
    liście laurowe
    ziele angielskie
    kostka mięsna
    przyprawa do wieprzowiny
Wystaw ocenę:

4.42 (198 ocen)

Kluski śląskie w sosie gulaszowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki młode solimy i gotujemy do miękkości, rozgniatamy ręką na puree lub w maszynce do mięsa. W misce dzielimy ręką na cztery równe części, jedną wyciągamy i dopełniamy mąką ziemniaczaną. Wbijamy jajka i przyprawiamy solą oraz pieprzem i dokładamy pozostałe odłożone ziemniaki. Całość wyrabiamy na gładkie i jednolite ciasto.
  • 2. Mięso myjemy i kroimy w małą kostkę przekładamy do kociołka, oprószamy w przyprawie i chwilę podsmażamy aż mięso puści soki. Następnie mięso podlewamy litrą zimnej wody i dodajemy kostkę mięsną, posiekaną cebulkę, czosnek, paprykę oraz pieczarki, 3 listki laurowe i kilka ziaren ziela angielskiego. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem do miękkości mięsa. Mąkę wymieszać z wodą i zagęścić sos. Zagotować.
  • 3. Z powstałej masy robimy kuleczki i w każdej robimy dziurkę. Na blacie podsypujemy mąkę i układamy kluski. Wodę gotujemy z odrobiną soli i gotujemy kluski na wolnym ogniu ok 5 minut.
  • 4. Ugotowane kluski podajemy z gulaszem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Papryka Pieczarki Schab Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować