Kluski śląskie

  • wyświetlono: 1310 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 1

Przygotowując je w tradycyjny sposób, mamy pewność, że będą smakować każdemu.

Joanna Tokarz
  • 4 porcje
  • 120min
  • Łatwy

Składniki

Składniki (nie podaje dokładnej ilości, ale z 1 kg ziemniaków wychodzi ok. 35 klusek):
Ugotowane ziemniaki
Mąka ziemniaczana
1 jajko
½ łyżeczki soli

Sposób przygotowania przepisu:

Kluski śląskie

  • 1. Ugotowane ziemniaki mielimy lub przeciskamy przez praskę. Wyrównujemy w misce i dzielimy na cztery równe części. Jedną część wyciągamy i dodajemy tyle mąki ziemniaczanej, by wyrównała się z pozostałymi ziemniakami. Dodajemy wyciągnięte wcześniej ziemniaki, jajko oraz sól. Zagniatamy ciasto i dzielimy na kilka mniejszych porcji. Rolujemy na wałek o średnicy ok 2cm i kroimy nożem na 2-3cm kawałki. W dłoniach formujemy kulkę, a następnie najmniejszym palcem lub trzonkiem małej drewnianej łyżki robimy charakterystyczną dziurkę. Kluski wrzucamy do gotującej się, osolonej wody i wyciągamy ok 1 minutę po wypłynięciu. Podajemy z sosem, gulaszem i surówką lub jako samodzielne danie, okraszone boczkiem lub masłem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

ziemniakiobiadKLUSKI ŚLĄSKIEdo mięsz gotowanych ziemniaków

Komentarze

Podobne przepisy

.

Dodane przez: Anitka0804

Kluski śląskie

Bardzo lubię kluski śląskie, można...

Kluski śląskie

Dodane przez: Kinia :3

Kluski śląskie

Moje ulubione kluski śląskie.

Kluski śląskie

Dodane przez: Przepisy Online

Kluski śląskie

Kluski śląskie najlepiej smakują...

Kluski śląskie

Dodane przez: zzewa

Kluski śląskie

Jedni uważają, że to kluski śląskie...

Kluski Śląskie

Dodane przez: Agiatis

Kluski śląskie

Kluski z dziurka, tak nazywane...

Kluski śląskie

Dodane przez: bogusia82

Kluski śląskie

Kluski śląskie stanowią doskonały...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE