Składniki (nie podaje dokładnej ilości, ale z 1 kg ziemniaków wychodzi ok. 35 klusek):
Ugotowane ziemniaki
Mąka ziemniaczana
1 jajko
½ łyżeczki soli
Sposób przygotowania przepisu:
Kluski śląskie
1.
Ugotowane ziemniaki mielimy lub przeciskamy przez praskę. Wyrównujemy w misce i dzielimy na cztery równe części. Jedną część wyciągamy i dodajemy tyle mąki ziemniaczanej, by wyrównała się z pozostałymi ziemniakami. Dodajemy wyciągnięte wcześniej ziemniaki, jajko oraz sól. Zagniatamy ciasto i dzielimy na kilka mniejszych porcji. Rolujemy na wałek o średnicy ok 2cm i kroimy nożem na 2-3cm kawałki. W dłoniach formujemy kulkę, a następnie najmniejszym palcem lub trzonkiem małej drewnianej łyżki robimy charakterystyczną dziurkę. Kluski wrzucamy do gotującej się, osolonej wody i wyciągamy ok 1 minutę po wypłynięciu. Podajemy z sosem, gulaszem i surówką lub jako samodzielne danie, okraszone boczkiem lub masłem.
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze