Kluski śląskie

5 (185 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Uwielbiam kluski śląskie można je podawać praktycznie do wszystkiego a nawet świetnie smakują same polane masełkiem. Szybkie do przygotowania gdy nam zostaną ziemniaki z poprzedniego dnia, u mnie nic się nie zmarnuje!

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • kg ziemniaków ugotowanych
    mąka ziemniaczana
    2 jajka
    pieprz
    sól
Wystaw ocenę:

5 (185 ocen)

Kluski śląskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki solimy i gotujemy do miękkości, przeciskamy przez praskę lub maszynkę do mięsa. W misce dzielimy ręką na cztery równe części, jedną wyciągamy i dopełniamy mąką ziemniaczaną. Wbijamy jajka i przyprawiamy solą oraz pieprzem i dokładamy pozostałe odłożone ziemniaki. Całość wyrabiamy ręką.
  • robienie klusek 2. Z powstałej masy robimy kuleczki i w każdej robimy dziurkę.
  • 3. Wodę gotujemy z odrobiną soli i gotujemy kluski na wolnym ogniu ok 5 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki Mąka Mięso Gotowe sosy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować