Kluski śląskie

  • wyświetlono: 153 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 1

Uwielbiam kluski śląskie można je podawać praktycznie do wszystkiego a nawet świetnie smakują same polane masełkiem. Szybkie do przygotowania gdy nam zostaną ziemniaki z poprzedniego dnia, u mnie nic się nie zmarnuje!

Anitka0804
  • 4 porcje
  • 40min
  • Łatwy

Składniki

kg ziemniaków ugotowanych
mąka ziemniaczana
2 jajka
pieprz
sól

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Kluski śląskie

  • 1. Ziemniaki solimy i gotujemy do miękkości, przeciskamy przez praskę lub maszynkę do mięsa. W misce dzielimy ręką na cztery równe części, jedną wyciągamy i dopełniamy mąką ziemniaczaną. Wbijamy jajka i przyprawiamy solą oraz pieprzem i dokładamy pozostałe odłożone ziemniaki. Całość wyrabiamy ręką.
  • robienie klusek2. Z powstałej masy robimy kuleczki i w każdej robimy dziurkę.
  • 3. Wodę gotujemy z odrobiną soli i gotujemy kluski na wolnym ogniu ok 5 minut.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

ziemniakikluskikolacjaobiadkomuniaKLUSKI ŚLĄSKIEzrazydodatek do obiadudania mącznez mięsemmączne daniaz sosemdania z ziemniakówweselaz masłemprzepis_miesiąca1000ziemniaki z poprzedniego dniaz surówkąresztki ziemniaków
 

Komentarze

Podobne przepisy

kluski

Dodane przez: klaudia0318

Kluski śląskie

Potrawa typowo śląska,ale uwielbiana...

Kluski śląskie

Dodane przez: zzewa

Kluski śląskie

Jedni uważają, że to kluski śląskie...

Kluski Śląskie

Dodane przez: Agiatis

Kluski śląskie

Kluski z dziurka, tak nazywane...

Kluski śląskie

Dodane przez: bogusia82

Kluski śląskie

Kluski śląskie stanowią doskonały...

Kluski Śląskie

Dodane przez: gotowanietoproste

Kluski Śląskie

Bardzo lubię kluski śląskie, a...

---

Dodane przez: kretka

Kluski śląskie

Mój mąż jest łasuchem wszelkich...