Uwielbiam kluski śląskie można je podawać praktycznie do wszystkiego a nawet świetnie smakują same polane masełkiem. Szybkie do przygotowania gdy nam zostaną ziemniaki z poprzedniego dnia, u mnie nic się nie zmarnuje!
40 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
kg ziemniaków ugotowanych
mąka ziemniaczana
2 jajka
pieprz
sól
Kluski śląskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki solimy i gotujemy do miękkości, przeciskamy przez praskę lub maszynkę do mięsa. W misce dzielimy ręką na cztery równe części, jedną wyciągamy i dopełniamy mąką ziemniaczaną. Wbijamy jajka i przyprawiamy solą oraz pieprzem i dokładamy pozostałe odłożone ziemniaki. Całość wyrabiamy ręką.
2.Z powstałej masy robimy kuleczki i w każdej robimy dziurkę.
3.Wodę gotujemy z odrobiną soli i gotujemy kluski na wolnym ogniu ok 5 minut.
Komentarze