Moja pasja do gotowania narodziła się jakieś pięć lat temu, gdy poznałam mojego ukochanego. Jak prawdziwy facet lubi dobrze zjeść. W jedną niedzielę postanowiłam przyrządzić obiad niespodziankę.
2 godz.
Składniki:
- Karkówka (ok. 4-5 plastrów)
- 1,5-2 kg ziemniaków
- mąka ziemniaczana
- mąka pszenna
- 2 jajka
- pieprz
- sól
- oliwa
- papryka słodka
- zioła prowansalskie
- ziele angielskie
- liść laurowy
- maga
- 0.5-1 l wody
Karkówka w sosie własnym z kluskami śląskimi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso dokładnie umyć, osuszyć za pomocą ręcznika papierowego. Z każdej strony oprószyć dokładnie solą i pieprzem. Następnie wetrzeć w nie oliwę i oprószyć papryką i posypać ziołami prowansalskimi. Tak przygotowane mięso przełożyć na talerz, przykryć folią aluminiową i wsadzić na ok. godzinę do lodówki (może być dłużej, np. dzień wcześniej na noc).
2.Ziemniaki obrać, opłukać, pokroić na ćwiartki i ugotować w osolonej wodzie.
3.Po ugotowaniu odcedzić, poczekać aż ostygną i rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków. Rozgniecione ziemniaki podzielić w garnku na cztery części, po czym jedną ćwiartkę wyjąć i przełożyć na wierz. Do powstałej dziury wsypać mąkę ziemniaczana tak, aby po jej wsypaniu zrównała się z linią ziemniaków. Dodać pieprz, dwa jajka i wszystko razem dokładnie wymieszać.
4.Z tak powstałego ciasta formować małe kulki z dziurką w środku. Kluski śląskie gotować na małym ogniu w osolonej wodzie z dodatkiem oleju do momentu, aż wypłyną.
5.Mięso przełożyć na głębszą patelnię i obsmażyć z obydwu stron. Zalać je ok. 0,5-1 l wody (tak, aby mięso zostało przykryte). Dodać 4 ziarna ziela angielskiego i 2 liście laurowe. Karkówkę dusić pod przykryciem ok. 30-60 minut (w zależności od miękkości). Po tym czasie do smaku dodać maggi, soli i pieprzu. W osobnym kubku przygotować zimną wodę, wsypać do niej ok. 3-4 łyżki mąki i wymieszać mątewką. Dodać do sosu tyle, aby zgęstniał.
6.Całość podawać z ogórkiem konserwowym bądź kiszonym.
Komentarze