Kluski śląskie

5 (165 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Proste i szybkie w wykonaniu kluski śląskie. Z podanego przepisu wychodzi około 60 klusek.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ziemniaki 2 kg.
    skrobia ziemniaczana
    sól
Wystaw ocenę:

5 (165 ocen)

Kluski śląskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kluski śląskie. 1. Ugotowane ziemniaki w osolonej wodzie odlewamy, studzimy i przeciskamy przez praskę.Wkładamy do większej miski i ugniatamy w jedną elastyczną kulę, którą spłaszczamy i dzielimy na 4 równe części. Jedną z czterech części delikatnie wyjmujemy kładąc obok a puste miejsce wypełniamy na równi z ciastem, skrobią ziemniaczaną. Wszystko dokładnie wyrabiamy ugniatając ciasto. Ugniecione ciasto dzielimy na 4 kawałki i rolujemy z każdego wałek o średnicy takiej jaką mają mieć wielkość kluski. Zrolowany wałek kroimy nożem na 3 cm kawałki. Z każdego kawałka formujemy kulkę, w każdej klusce odciskamy odwrotną stroną drewnianej łyżki dziurkę. Tak zrobione kluski układamy na deskę lub stolnicę. Wrzucamy do gotującej, osolonej wody i gotujemy do momentu wypłynięcia klusek na wierzch. Część zrobionych klusek możemy sobie zamrozić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować