Tradycyjne kluski śląskie

5 (1 ocen)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Takie kluseczki przygotowujecie z ziemniaków z dnia poprzedniego ale i z tych świeżo ugotowanych, powiedziałabym że z tych tyle co ugotowanych są o niebo lepsze rozpływają się w buzi. Takie kluseczki świetnie pasują do dań mięsnych w sosie.

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • kg ziemniaków
    mąka ziemniaczana
    2 jajka
    pieprz
    sól
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Tradycyjne kluski śląskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki młode solimy i gotujemy do miękkości, rozgniatamy ręką na puree lub w maszynce do mięsa. W misce dzielimy ręką na cztery równe części, jedną wyciągamy i dopełniamy mąką ziemniaczaną. Wbijamy jajka i przyprawiamy solą oraz pieprzem i dokładamy pozostałe odłożone ziemniaki. Całość wyrabiamy na gładkie i jednolite ciasto.
  • 2. Z powstałej masy robimy kuleczki i w każdej robimy dziurkę. Na blacie podsypujemy mąkę i układamy kluski.
  • 3. Wodę gotujemy z odrobiną soli i gotujemy kluski na wolnym ogniu ok 5 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować