ziemniaki 6 sztuk
skrobia ziemniaczana
sól 1 łyżeczka
Sposób przygotowania przepisu:
Kluski śląskie
1.
Ugotowane ziemniaki w osolonej wodzie odlewamy, studzimy i przeciskamy przez praskę.Wkładamy do większej miski i ugniatamy w jedną elastyczną kulę, którą spłaszczamy i dzielimy na 4 równe części. Jedną z czterech części delikatnie wyjmujemy kładąc obok a puste miejsce wypełniamy na równi z ciastem skrobią ziemniaczaną. Wszystko dokładnie wyrabiamy ugniatając ciasto. Ugniecione ciasto dzielimy na 4 kawałki i rolujemy z każdego wałek o średnicy takiej jaką ma mieć wielkość kluski. Zrolowany wałek kroimy nożem na 2,5 cm plastry. Z każdego plastra formujemy kulkę robiąc w każdej delikatną dziurkę. Tak zrobione kluski układamy na deskę lub stolnicę. Wrzucamy do gotującej, osolonej wody i gotujemy 3 minuty od wypłynięcia klusek na wierzch.
Porady
Zrobione kluski możemy także zamrozić.
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze