Kluski śląskie

  • wyświetlono: 1376 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Bardzo proste i szybkie w wykonaniu kluski śląskie.

Czarek
  • 44 porcje
  • 120min

Składniki

ziemniaki 6 sztuk
skrobia ziemniaczana
sól 1 łyżeczka

Sposób przygotowania przepisu:

Kluski śląskie

  • 1. Ugotowane ziemniaki w osolonej wodzie odlewamy, studzimy i przeciskamy przez praskę.Wkładamy do większej miski i ugniatamy w jedną elastyczną kulę, którą spłaszczamy i dzielimy na 4 równe części. Jedną z czterech części delikatnie wyjmujemy kładąc obok a puste miejsce wypełniamy na równi z ciastem skrobią ziemniaczaną. Wszystko dokładnie wyrabiamy ugniatając ciasto. Ugniecione ciasto dzielimy na 4 kawałki i rolujemy z każdego wałek o średnicy takiej jaką ma mieć wielkość kluski. Zrolowany wałek kroimy nożem na 2,5 cm plastry. Z każdego plastra formujemy kulkę robiąc w każdej delikatną dziurkę. Tak zrobione kluski układamy na deskę lub stolnicę. Wrzucamy do gotującej, osolonej wody i gotujemy 3 minuty od wypłynięcia klusek na wierzch.

Porady

Zrobione kluski możemy także zamrozić.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniazdrowie_na_talerzukluskikluski_śląskiedania_główne

Komentarze

Podobne przepisy

Kluski śląskie

Dodane przez: Kinia :3

Kluski śląskie

Moje ulubione kluski śląskie.

Kluski śląskie

Dodane przez: Gregorhspeed

Kluski śląskie

Idealne z każdym sosem...prosto...

Kluski śląskie

Dodane przez: Przepisy Online

Kluski śląskie

Kluski śląskie najlepiej smakują...

Kluski śląskie

Dodane przez: zzewa

Kluski śląskie

Jedni uważają, że to kluski śląskie...

Kluski Śląskie

Dodane przez: Agiatis

Kluski śląskie

Kluski z dziurka, tak nazywane...

Kluski śląskie

Dodane przez: bogusia82

Kluski śląskie

Kluski śląskie stanowią doskonały...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE