Keks to pyszne ciasto typowo Bożonarodzeniowe, przypominające babkę. Zawiera dużo suszonych owoców, jest pyszne i pachnące a można je upiec kilka dni wcześniej.
60 min
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
3 szklanki mąki pszennej tortowej
400 g różnych bakalii ( figi, daktyle, rodzynki, żurawina )
4 jajka
3/4 szklanki cukru
200 g masła
1/4 szklanka mleka
1/4 szklanka ajerkoniaku
1 płaska łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Keks z ajerkoniakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Bakalie przekładamy do miski, zalewamy gorącą herbatą i pozostawiamy na kilka godzin aż namiękną. Następnie odcedzamy i kroimy na kawałki.
Masło ucieramy z cukrem na puch, następnie dodajemy po jednym jajku i ciągle miksujemy.
Dodajemy szczyptę soli, wanilię i wlewamy ajerkoniak oraz mleko, miksujemy.
W międzyczasie piekarnik rozgrzewamy na 180 % C.
2.Do naszej masy wsypujemy make wymieszaną z sodą i proszkiem, miksujemy.
Na koniec wsypujemy bakalie i mieszamy łyżką aż składniki się połączą.
Keksówkę o wymiarach 12/35 wykładamy papierem do pieczenia i rozkładamy równomiernie ciasto.
Keks pieczemy 1 godzinę.
3.Po upieczeniu i całkowitym ostudzeniu, ciasto zawijamy w papier i wkładamy w woreczek. Odkładamy na 3-4 dni. Po tym czasie keks dekorujemy lukrem i posypujemy orzechami i skórką kandyzowaną.
Smacznego.
Komentarze