KEKS Z AJERKONIAKIEM

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Keks to pyszne ciasto typowo Bożonarodzeniowe, przypominające babkę. Zawiera dużo suszonych owoców, jest pyszne i pachnące a można je upiec kilka dni wcześniej.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej tortowej
    400 g różnych bakalii ( figi, daktyle, rodzynki, żurawina )
    4 jajka
    3/4 szklanki cukru
    200 g masła
    1/4 szklanka mleka
    1/4 szklanka ajerkoniaku
    1 płaska łyżeczka sody
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Keks z ajerkoniakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Mariola Łyczak 1. Bakalie przekładamy do miski, zalewamy gorącą herbatą i pozostawiamy na kilka godzin aż namiękną. Następnie odcedzamy i kroimy na kawałki.
    Masło ucieramy z cukrem na puch, następnie dodajemy po jednym jajku i ciągle miksujemy.
    Dodajemy szczyptę soli, wanilię i wlewamy ajerkoniak oraz mleko, miksujemy.
    W międzyczasie piekarnik rozgrzewamy na 180 % C.
  • KEKS  Z   AJERKONIAKIEM 2. Do naszej masy wsypujemy make wymieszaną z sodą i proszkiem, miksujemy.
    Na koniec wsypujemy bakalie i mieszamy łyżką aż składniki się połączą.
    Keksówkę o wymiarach 12/35 wykładamy papierem do pieczenia i rozkładamy równomiernie ciasto.
    Keks pieczemy 1 godzinę.
  • KEKS  Z   AJERKONIAKIEM 3. Po upieczeniu i całkowitym ostudzeniu, ciasto zawijamy w papier i wkładamy w woreczek. Odkładamy na 3-4 dni. Po tym czasie keks dekorujemy lukrem i posypujemy orzechami i skórką kandyzowaną.
    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ajerkoniak Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.47 (192 ocen)

Babeczki z ajerkoniakiem 1

To może cię zainteresować