Świąteczny sernik z ajerkoniakiem

4.5 (170 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Nie wyobrażam sobie Wielkanocy bez sernika :), a że to szczególny czas to sernik też powinien być wyjątkowy.

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • SPóD::
    - ciastka Digestive: 200 gramów
    - orzechy włoskie: 50 gramów
    - masło: 50 gramów
    WARSTWA SEROWA::
    - twaróg sernikowy mielony: 700 gramów
    - cukier puder: 200 gramów
    - ajerkoniak: 250 mililitrów
    - jajka duże: 3 sztuki
    - mąka pszenna: 3 łyżeczki
    - śmietana 12%: 250 gramów
    POLEWA::
    - sos toffi (można użyć także ajerkoniakowego lub w ogóle pominąć sos): 1 opakowanie
Wystaw ocenę:

4.5 (170 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Świąteczny sernik z ajerkoniakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Spód: masło stopić, dodać do niego pokruszone drobno herbatniki i mielone orzechy. Wymieszać. Wsypać do tortownicy o średnicy 21 cm, ugnieść i wstawić do lodówki.
  • 2. Warstwa serowa: wszystkie składniki wyjąć ok. 2 godzin przed przygotowaniem. Rozgrzać piekarnik do 150 stopni. Ser wymieszać z cukrem, dodawać po 1 jajku cały czas mieszając. Wsypać mąkę, dobrze wymieszać. Dodać śmietanę oraz ajerkoniak. Masę przelać na spód. Wstawić do piekarnika i piec ok. 70 minut - boki muszą być ścięte, środek może lekko "dygotać". Wystudzić, wstawić na noc do lodówki, przed podaniem udekorować sosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ajerkoniak Orzechy Ser biały

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować