Ciasto krówka na biszkopcie

4.02 (331 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Ciasto krówka na biszkopcie z polewą kajmakową to jedno z pyszniejszych ciast jakie jadłam. Delikatny biszkopt, masa i polewa. Oryginalny przepis jest na ciasto półkruche, natomiast ja przygotowałam je na biszkopcie i wyszło super.

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • SKŁADNIKI :
    CIASTO :

    6 jajek
    1 szklanka mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    3/4 szklanki cukru
    1 łyżka płynnego miodu
    1 łyżka ciemnego kakao
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    MASA :

    3 szklanki mleka ( 700 ml )
    3 łyżki z czubkiem mąki pszennej
    3 łyżki z czubkiem mąki ziemniaczanej
    3/4 szklanki cukru
    1 cukier waniliowy
    200 g margaryny ( temperatura pokojowa)
    1 łyżeczka olejku waniliowego
    POLEWA :
    400 g masy kajmakowej
    1/4 szklanki mleka
    1 duża łyżka żelatyny
    orzechy do posypania
    dodatkowo - 1 szklanka słodkiej herbaty
Wystaw ocenę:

4.02 (331 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Kajmak

Ciasto krówka na biszkopcie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. PRZYGOTOWANIE :

    Biszkopt - białka ubijamy ze szczyptą soli, mikserem na sztywno, następnie dodajemy żółtka i dalej miksując wsypujemy cukier i płynny miód. Po chwili wsypujemy wymieszane mąki z proszkiem i kakao. Biszkopt pieczemy w blaszce o wymiarach 25/20 w temperaturze 180 % C, przez około 35 minut.
    Po całkowitym ostygnięciu przecinamy je wzdłuż na dwie równe połówki.
    Masa - mąki mieszamy z częścią mleka, drugą część mleka wlewamy do garnka, wsypujemy cukier, mieszamy. Kiedy mleko jest już gorące wlewamy rozmieszane mąki z mlekiem i energicznie mieszając gotujemy gęsty budyń. Rozkładamy je na talerze i czekamy aż całkowicie ostygnie.
    Margarynę ucieramy mikserem z cukrem waniliowym, ciągle ucierając dodajemy partiami budyń. Masę miksujemy aż wykorzystamy cały budyń. Wlewamy olejek.
    Polewa - do rondelka wlewamy mleko, dodajemy żelatynę i ogrzewamy aż żelatyna się rozpuści ( nie gotujemy ). Do mleka dodajemy masę krówkową i podgrzewając mieszamy aż składniki się połączą. Odkładamy do ostygnięcia.
    Blat ciasta układamy w blaszce, nasączamy herbatą, rozkładamy masę i przykrywamy drugim blatem ciasta. Ponownie nasączamy. Tężejącą krówkę wylewamy na wierzch i równo rozprowadzamy, posypujemy kruszonymi orzechami. Ciasto krówka na biszkopcie chłodzimy kilka godzin.
    Kroimy na kawałki i podajemy. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa budyniowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Zobacz też przepis na ciasto Łabędzi puch!

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować