Ciasto krówka na biszkopcie

  • wyświetlono: 45501 |
  • dodany do książki kucharskiej: 33 |
  • polecenia: 0

Ciasto krówka na biszkopcie z polewą kajmakową to jedno z pyszniejszych ciast jakie jadłam. Delikatny biszkopt, masa i polewa. Oryginalny przepis jest na ciasto półkruche, natomiast ja przygotowałam je na biszkopcie i wyszło super.

Mariola123
  • 10 porcje
  • 120min
  • Średni

Składniki

SKŁADNIKI :
CIASTO :

6 jajek
1 szklanka mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru
1 łyżka płynnego miodu
1 łyżka ciemnego kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia

MASA :

3 szklanki mleka ( 700 ml )
3 łyżki z czubkiem mąki pszennej
3 łyżki z czubkiem mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
200 g margaryny ( temperatura pokojowa)
1 łyżeczka olejku waniliowego
POLEWA :
400 g masy kajmakowej
1/4 szklanki mleka
1 duża łyżka żelatyny
orzechy do posypania
dodatkowo - 1 szklanka słodkiej herbaty

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto krówka na biszkopcie

  • 1. PRZYGOTOWANIE :

    Biszkopt - białka ubijamy ze szczyptą soli, mikserem na sztywno, następnie dodajemy żółtka i dalej miksując wsypujemy cukier i płynny miód. Po chwili wsypujemy wymieszane mąki z proszkiem i kakao. Biszkopt pieczemy w blaszce o wymiarach 25/20 w temperaturze 180 % C, przez około 35 minut.
    Po całkowitym ostygnięciu przecinamy je wzdłuż na dwie równe połówki.
    Masa - mąki mieszamy z częścią mleka, drugą część mleka wlewamy do garnka, wsypujemy cukier, mieszamy. Kiedy mleko jest już gorące wlewamy rozmieszane mąki z mlekiem i energicznie mieszając gotujemy gęsty budyń. Rozkładamy je na talerze i czekamy aż całkowicie ostygnie.
    Margarynę ucieramy mikserem z cukrem waniliowym, ciągle ucierając dodajemy partiami budyń. Masę miksujemy aż wykorzystamy cały budyń. Wlewamy olejek.
    Polewa - do rondelka wlewamy mleko, dodajemy żelatynę i ogrzewamy aż żelatyna się rozpuści ( nie gotujemy ). Do mleka dodajemy masę krówkową i podgrzewając mieszamy aż składniki się połączą. Odkładamy do ostygnięcia.
    Blat ciasta układamy w blaszce, nasączamy herbatą, rozkładamy masę i przykrywamy drugim blatem ciasta. Ponownie nasączamy. Tężejącą krówkę wylewamy na wierzch i równo rozprowadzamy, posypujemy kruszonymi orzechami. Ciasto krówka na biszkopcie chłodzimy kilka godzin.
    Kroimy na kawałki i podajemy. Smacznego.

Zobacz też przepis na ciasto Łabędzi puch!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

masa budyniowakajmak

Komentarze

Podobne przepisy


Kryształek na puszystym biszkopcie

Dodane przez: Magiel Kuchenny

Ciasto Kryształek na puszystym biszkopcie

Pyszny puszysty biszkopt, śmietana...

Ciasto truskawkowe na biszkopcie

Dodane przez: RedakcjaPP

Ciasto truskawkowe na biszkopcie

Najlepszy sposób na poprawę humoru.

image-1jyx81c

Dodane przez: Gosia Kowalczyk

Ciasto biała dama na ciemnym biszkopcie

Proste,pyszne ciasto,wprost rozpływa...

jagodowe

Dodane przez: Habibi Chi

Ciasto jagodowe na biszkopcie

Ciasto 3-warstwowe. Delikatne biszkoptowe...

Ciasto toffi na biszkopcie

Dodane przez: szpileczkiibabeczkiblog

Ciasto toffi na biszkopcie

Mega pyszne ciasto toffi z masą...

Kryształek na budyniowym biszkopcie

Dodane przez: Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty

Ciasto kryształek na budyniowym biszkopcie

Druga odsłona pysznego ciasta na...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE