Piernik przekładany z ajerkoniakiem

0 (0 ocen)

  • 55 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Wysoki, smaczny wilgotny piernik z domowym powidłem śliwkowym oraz masą ajerkoniakową. Idealny wypiek na zbliżające się Święta Bożego Narodzenia. Ostatnio piekę same pierniki bo je uwielbiam ;) Gorąco polecam dla smakoszy ciast piernikowych.

  • 55 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
    1 szklanka miodu spadziowego
    200 g masła
    1 szklanka mocnej herbaty
    1/2 szklanki cukru kryształu
    3 op. przyprawy do piernika
    cukier waniliowy
    2 łyżeczki sody
    5 jajek

    Masa ajerkoniakowa:
    1 kostka masła 82%
    1/2 szklanki cukru pudru
    1/2 szklanki ajerkoniaku

    Dodatkowo:
    1/2 słoiczka powideł śliwkowych

    Polewa:
    120 g masła
    1/2 szklanki cukru pudru
    2 łyżki kakao
    2 łyżki mleka

    cukrowe śnieżynki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Piernik przekładany z ajerkoniakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło rozpuścić , ostudzić. Do przesianej mąki dodajemy miód, jajka, sodę, cukier,cukier waniliowy, herbatę, przyprawy do piernika oraz letnie masło. Wszystko miksujemy. Ciasta wylewamy do trzech jednakowych blaszek wyłożonych papierem do pieczenia. Każdą blaszkę z ciastem pieczemy ok. 20 minut w temp. 180 stopniach.
  • 2. Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem na puch. Cały czas ucierając dodawać po łyżce ajerkoniaku.
  • 3. Składniki na polewę rozpuszczamy.
  • 4. Wystudzone blaty piernikowe przekładamy powidłem śliwkowym oraz kremem ajerkoniakowym. Smarujemy wierzch i boki ciasta. Polewamy polewą, obsypujemy cukrowymi śnieżynkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować