Keks świąteczny

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Pyszny i łatwy w przygotowaniu keks świąteczny, idealny na wigilię i święta
Smakuje również przy innych okazjach.

  • 20 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 jajka
    1 szklanka cukru
    Cukier waniliowy
    200 g roztopionego masła
    2 szklanki mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    3 łyżki śmietany
    100 g skórki pomarańczowej
    200g dowolnych bakali ( rodzynki, morele, ananas)

    Dodatkowo
    Cukier puder do posypania lub lukier
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasto ucierane

Keks świąteczny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bakalie zalej wrzątkiem, odsącz na sicie i posyp mąka.
    Jajka ubij z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę dodaj roztopione masło i śmietanę , następnie mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.
    Na koniec dodaj bakalie.
    Keksówkę o wymiarach 15 x 26 wyłóż papierem do pieczenia i wylej ciasto.
    Piecz około 45 minut lub do suchego patyczka w temperaturze 180st
    Po wystudzeniu keks możesz posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.

Porady

Jeśli chcesz możesz dodać orzechy

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować