Keks świąteczny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Nagrzewamy piekarnik do 160 C. Natłuszczamy formę i posypujemy bułką tartą, mąką bądź semoliną.
2.Ubijamy jajka z cukrem, aż zmienią kolor na kremowy.
3.Dodajemy pozostałe składniki (oprócz cukru pudru i dżemu!). Mieszamy, aż wszystkie składniki dobrze się połączą.
4.Przekładamy ciasto do formy i wkładamy do piekarnika.
5.Pieczemy lekko ponad godzinę, lub dopóki ciasto nie odejdzie od brzegów i włożony w środek ciasta patyczek wyjdzie czysty.
6.Po upieczeniu zostawiamy ciasto na około 10 minut w formie. Po tym czasie przewracamy ciasto do góry nogami. Zdejmujemy formę i czekamy, aż ciasto ostygnie.
7.W garnuszku podgrzewamy dżem morelowy. Musi się zagotować.
8.Lekko ciepłe ciasto smarujemy dżemem. Dżem nada ciastu połysku. Keks na zdjęciu nie jest polany dżemem. Moja spiżarka okazała się pusta. Kiedy robiłam ciasto w UK było święto i mój osiedlowy sklepik był zamknięty.
9.Kiedy dżem stężeje i ciasto będzie zupełnie zimne posypujemy je cukrem pudrem.
10.* Przepis na mąkę self-raising: na każdy kubek mąki dodajemy 1 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia i 1/4 łyżeczki soli.
Komentarze