Keks makowy

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Pyszne ciasto które rozpływa się w ustach, a sos czekoladowy zadowoli wszystkich nawet samego Mikołaja.

  • Łatwy

Składniki:

  • CIASTO::
    - mąka pszenna: 1 szklanka
    - mak suchy: 0.75 szklanki
    - cukier: 0.75 szklanki
    - jajka: 4 sztuki
    - margaryna: 0.75 szklanki
    - proszek do pieczenia: 2 łyżeczki
    - aromat migdałowy: 0.25 łyżeczki
    SOS CZEKOLADOWY::
    - czekolada mleczna: 20 dekagramów
    - śmietana 30%: 3 łyżki
    - kawa rozpuszczalna: 1 łyżka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Keks makowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ubić z cukrem dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz suchym makiem, cały czas ubijać dodając na zmianę suche składniki z rozpuszczona i przestudzoną margaryną na koniec dodać aromat migdałowy.
    Długą formę do keksa wysmarować tłuszczem i wysypać np. tarta bułką, przełożyć do niej ciasto i piec w temp. 180st około 60 min.
  • 2. Sos czekoladowy:
    Śmietankę podgrzać, ale nie zagotować w gorącej śmietance rozpuścić kawę i przestudzić. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i delikatnie połączyć z zimną śmietanką, wstawić do lodówki na minimum 2 godz, aby sos był zimny i troszkę w tym czasie zastygnie.
  • 3. Upieczone i wystudzone ciasto polać sosem czekoladowym po wierzchu i dodatkowo przed podaniem na każdej porcji umieścić kleks z sosu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.31 (13 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Tort makowy

4.31 (13 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Tort makowy

czarrna Na specjalne okazje i nie tylko, idealne połączenie smaków - mak i orzechy :) 3 godz.

To może cię zainteresować