Keks makowy

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Jednym z najbardziej popularnych ciast świątecznych jest makowiec. Ja mam trochę inną propozycję, a mianowicie keks makowy. Ciasto składające się z samego maku i bakalii. Myślę,że zadowoli najbardziej wybredne podniebienia:)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 250 g mielonego maku
    150 g cukru ( lub według uznania, próbować czy wystarczająco słodki)
    2-3 łyżki miodu
    po 50 g rodzynek,orzechów,moreli,śliwek, skórki, daktyli itp
    6 jajek
    2 łyżki bułki tartej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1/2 szklanki rumu
    cukier waniliowy
    2-3 łyżki śmietany, słodkiej
    2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
    Lukier

    1 białko
    1 szklanka z czubkiem cukru pudru
    sok z 1/2 cytryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Keks Makowiec

Keks makowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bakalie namoczyć w rumie lub wodą wymieszaną z rumem, na noc.

    Żółtka utrzyj na puch z cukrem waniliowym i cukrem lub miodem. Do żółtek dodaj po łyżce maku, następnie bułkę, proszek. Bakalie wyjmij z rumu obtocz w mące ziemniaczanej, dodaj do masy makowej. Można dodać kilka łyżek rumu. Jeżeli masa zbyt sucha dodawać po łyżce słodkiej śmietanki.Białka ubić na sztywno, na koniec dodać do masy makowej.

    Masę przełóż do podłużnej foremki i piecz 50 minut w 180 stopni, wystudź.

    Białka ubij na sztywno, dalej ubijaj i dodawaj po łyżce cukru pudru oraz sok z cytryny. Gotowym posmaruj wierzch makowca ,udekoruj bakaliami.

    Smacznego:)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować