Wilgotna i pyszna babka, może gościć na stołach nie tylko od święta.
1 godz. 20 min
Dla 10 osób
Łatwy
Składniki:
3 jajka
10 dag cukru
15 dag mąki pszennej
15 dag mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
170 ml oleju
150 ml gorącej wody
1 łyżka kawy rozpuszczalnej
1 łyżka spirytusu
dodatkowo
10 dag mlecznej czekolady
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
1 łyżka mleka
1.Kawę rozpuszczalną zalać gorącą wodą i przestudzić , następnie dolać spirytus oraz olej, dokładnie wymieszać. Jajka ubić z cukrem do białości, zmniejszyć obroty robota na najmniejsze i mieszając dolewać powoli płynne składniki, mąki przesiać razem z proszkiem do pieczenia i na koniec dodawać do ubitych jajek małymi porcjami cały czas powoli mieszając. Niezbyt dużą formę do babki wysmarować dokładnie masłem i wysypać bułka tartą, przelać ciasto. Piec w nagrzanym do 170 st piekarniku około 50 minut po upieczeniu przestudzić i delikatnie wyjąć z formy.
Czekoladę rozpuścić z dodatkiem mleka i kawy, płynną czekoladą polać wierzch babki i dowolnie ozdobić.
Komentarze