Kawowa babka

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Wilgotna i pyszna babka, może gościć na stołach nie tylko od święta.

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 jajka
    10 dag cukru
    15 dag mąki pszennej
    15 dag mąki ziemniaczanej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    170 ml oleju
    150 ml gorącej wody
    1 łyżka kawy rozpuszczalnej
    1 łyżka spirytusu
    dodatkowo
    10 dag mlecznej czekolady
    1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
    1 łyżka mleka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki Desery Kawy Jajko

Kawowa babka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kawę rozpuszczalną zalać gorącą wodą i przestudzić , następnie dolać spirytus oraz olej, dokładnie wymieszać. Jajka ubić z cukrem do białości, zmniejszyć obroty robota na najmniejsze i mieszając dolewać powoli płynne składniki, mąki przesiać razem z proszkiem do pieczenia i na koniec dodawać do ubitych jajek małymi porcjami cały czas powoli mieszając. Niezbyt dużą formę do babki wysmarować dokładnie masłem i wysypać bułka tartą, przelać ciasto. Piec w nagrzanym do 170 st piekarniku około 50 minut po upieczeniu przestudzić i delikatnie wyjąć z formy.
    Czekoladę rozpuścić z dodatkiem mleka i kawy, płynną czekoladą polać wierzch babki i dowolnie ozdobić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować