Babka śmietankowo-kawowa

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 5 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszna, mięciutka i wilgotna babka śmietankowo kawowa, na bazie zbożowej kawy, bardzo łatwa do zrobienia . babkę można przygotować także w klasycznej okrągłej formie. Idealna na Wielkanocny stół.

  • 1 godz. 5 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Foremka keksowa o wym 12/25 cm
    5 jajek
    20 dag masła
    1 szklanka cukru
    2 łyżeczki cukru waniliowego
    1 szklanka mąki tortowej
    1 szklanka mąki ziemniaczanej
    1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/4 szklanki mleka
    1 pełna łyżka kawy zbożowej np. Inka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki Desery Kawy Jajko

Babka śmietankowo-kawowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temp. pokojowej.
    Masło rozpuszczamy do płynnej konsystencji.
    Mąkę pszenną mieszamy z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia w misce. W mleku rozpuszczamy kawę zbożową.
    Jajka ubijamy razem z cukrami na puszystą i jasną masę. Do ubitej masy wlewamy rozpuszczone chłodne masło oraz wsypujemy partiami mąkę, miksując na najniższych obrotach miksera.
  • 2. Gotowe dzielimy na dwie części. Jasną wylewamy do wyłożonej pergaminem formy, do drugiej dodajemy mieszankę kawy i mieszamy.
    Wylewamy na jasne ciasto.. Pieczemy w temp. 175*c na grzaniu góra –dół przez około 55-1 godzinę , do suchego patyczka.

    Zimne ciasto dekorujemy polewą i posypujemy wiórkami kokosowymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Kawa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować