Pyszna, mięciutka i wilgotna babka śmietankowo kawowa, na bazie zbożowej kawy, bardzo łatwa do zrobienia . babkę można przygotować także w klasycznej okrągłej formie. Idealna na Wielkanocny stół.
1 godz. 5 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
Foremka keksowa o wym 12/25 cm
5 jajek
20 dag masła
1 szklanka cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 szklanka mąki tortowej
1 szklanka mąki ziemniaczanej
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 szklanki mleka
1 pełna łyżka kawy zbożowej np. Inka
Babka śmietankowo-kawowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temp. pokojowej.
Masło rozpuszczamy do płynnej konsystencji.
Mąkę pszenną mieszamy z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia w misce. W mleku rozpuszczamy kawę zbożową.
Jajka ubijamy razem z cukrami na puszystą i jasną masę. Do ubitej masy wlewamy rozpuszczone chłodne masło oraz wsypujemy partiami mąkę, miksując na najniższych obrotach miksera.
2.Gotowe dzielimy na dwie części. Jasną wylewamy do wyłożonej pergaminem formy, do drugiej dodajemy mieszankę kawy i mieszamy.
Wylewamy na jasne ciasto.. Pieczemy w temp. 175*c na grzaniu góra –dół przez około 55-1 godzinę , do suchego patyczka.
Zimne ciasto dekorujemy polewą i posypujemy wiórkami kokosowymi.
Komentarze