Łaciata babka kawowo - waniliowa

  • wyświetlono: 4657 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 1

Choć nie pijam kawy, lubię kawowe wypieki:). Zapraszam na pyszną, łaciatą babkę z wyraźnym kawowym posmakiem!

monika016
  • 12 porcje
  • 100min

Składniki

250g masła lub margaryny
3/4 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
4 jajka L
100ml mleka
2 i 1/2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
5 łyżeczek kawy rozpuszczalnej

Sposób przygotowania przepisu:

Łaciata babka kawowo - waniliowa

  • 1. Mąkę mieszamy z solą i proszkiem do pieczenia. Masło/margarynę w temperaturze pokojowej miksujemy wraz z cukrem i cukrem waniliowym do powstania puszystego puchu. Nadal miksując dodajemy jajka. Następnie dodajemy w dwóch partiach na zmianę mąkę z proszkiem i solą oraz mleko.
  • 2. Ciasto dzielimy na dwie równe części. Do jednej dodajemy 5 łyżeczek kawy rozpuszczalne (jeśli ciasto zbyt mocno się zagęści dolewamy odrobinę mleka), miksujemy do połączenia składników. Drugą pozostawiamy bez dodatków. Keksówkę (u mnie 12x30cm) wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy na zmianę po czubatej łyżce jasnego i ciemnego ciasta. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 1 godzinę.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

babkakawa

Komentarze

Podobne przepisy

Babka kawowa

Dodane przez: JOANNA 55a

Babka kawowa

Idealna babka dla smakoszy kawy.

Babka waniliowa

Dodane przez: ewaeu

Babka waniliowa

Bardzo łatwe do zrobienia ciasto...

Babka łaciata

Dodane przez: aza26

Babka łaciata w czekoladzie

Z zeszytu mojej mamy pyszna i nie...

Waniliowa babka na białkach

Dodane przez: joanna30

Waniliowa babka na białkach

Bardzo delikatna i puszysta babeczka....

Babka kawowo-pomarańczowa

Dodane przez: monika016

Babka kawowo-pomarańczowa

Pyszna babka w dwóch uzupełniających...

Babka kawowo-pomarańczowa

Dodane przez: monika016

Babka kawowo-pomarańczowa

Smak kawy i pomarańczy świetnie...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE