Babka kawowa

0 (0 ocen)

  • 1 min
  • Łatwy

Babka kawowa to idealne ciasto na Wielkanoc, ale i na inne okazje. Jest przepyszna, miękka i bardzo aromatyczna. Niesamowicie smaczna, najlepsza jaką jadłam. Można polać ją polać czekoladą i dowolnie udekorować - pychotka. Podczas pieczenia rozchodzi się zapach podobny do spalonego ciasta – to kawa daje taki aromat – nie wolno panikować ;)

  • 1 min
  • Łatwy

Składniki:

  • 480 g mąki + 4 łyżki
    480 g cukru
    4 jajka
    250 ml mleka
    200 ml oleju
    3 łyżki kawy zbożowej
    3 łyżki kawy rozpuszczalnej
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli

    Polewa
    1/4 margaryny Palmy z murzynkiem
    2 łyżki cukru
    2 łyżki kakao
    2 łyżki mleka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki Desery Kawy

Babka kawowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka wbić do miski, dodać szczyptę soli i zacząć miksować. Dodawać po trochu cukier i ubijać do uzyskania gładkiej piany. Cały czas ubijając masę dodawać pomału mleko i olej na przemian z partiami mąki połączonej z proszkiem do pieczenia.
    Ciasto podzielić na dwie części, do jednej dodać przygotowane 4 łyżki mąki, wymieszać. Do drugiej porcji dodać kawę (można zastosować jeden rodzaj kawy) i wymieszać.
    Do przygotowanej formy przelać połowę ciasta jasnego, potem z kawą, znów jasnego i na końcu ciasta z kawą. Ciasto wyrównać szpatułką.
    Formę wstawić do rozgrzanego do 180°C piekarnika. Ciasto piec 50-60 minut (najlepiej sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone).
    Pozostawić do przestygnięcia – wyjąć z formy i udekorować polewą - wszystkie składniki polewy podgrzać, ale nie zagotować, mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto polać ciepłą polewą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kawa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować