Babka kawowa z marchewką

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Zapraszam na babkę o smaku kawy z dodatkiem marchewki. Ciasto jest bardzo smaczne i szybkie w przygotowaniu. Polecam.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 jajka
    1 szkl cukru
    2 łyżeczki cukru waniliowego
    100 ml oleju
    4 łyżki gorącego mleka
    3 płaskie łyżki kawy rozpuszczalnej
    2 solidne garście startej i odciśnietej z soku marchewki
    1 szkl mąki pszennej
    1 szkl mąki ziemniaczanej
    1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    blaszka 30 x 12
    papier do pieczenia
    cukier puder do posypania ciasta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Babka kawowa z marchewką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do mleka wsypujemy kawę i mieszamy, odstawiamy i studzimy. Jajka wybijamy do miski i wsypujemy oba cukry, miksujemy na puszystą masę. Wlewamy olej i kawę, mieszamy. Wsypujemy mąki i proszek do pieczenia, dodajemy startą marchewkę, mieszamy.
    Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 50 minut. Upieczone ciasto studzimy. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować