Kasza bulgur z warzywam - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszę opłukać na sitku pod zimną wodą, odsączyć.
2.Cebulę i ząbki czosnku obrać, cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek posiekać.
Pozostałe warzywa umyć i również pokroić w niedużą kostkę.
3.Na patelni rozgrzać dwie łyżki oliwy, zeszklić cebulkę. Następnie dodać czosnek i pokrojony seler naciowy, smażyć razem przez chwilę. Dodać kaszę, smażyć przez około minutę cały czas mieszając, podlać białym winem, gotować kilkanaście sekund aż wino odparuje. Potem stopniowo dodawać wywar drobiowy i gotować kaszę bez przykrycia aż wchłonie większość płynu. Wówczas wlać kolejną porcję bulionu i gotować jak poprzednio. W międzyczasie od czasu do czasu zamieszać. Czynność powtarzać aż kasza będzie ugotowana al dente (całość trwa około 14 minut). W połowie gotowania, po około 7 minutach, dodać przygotowaną paprykę i pora.
4.Kaszotto na końcu przyprawić solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny. Dodać pokrojone na mniejsze kawałki zimne masło i posiekaną natkę pietruszki. Wszystko mieszać jeszcze delikatnie przez dwie minuty, aż masło się rozpuści.
Komentarze