KASZA BULGUR Z KURCZAKIEM W SOSIE POMIDOROWYM

4.48 (151 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Wielokrotnie pisałam Wam, że jedną z moich ulubionych kasz jest kasza bulgur.

Jest nie tylko niesamowicie zdrowa, ale i pyszna!

Często używana w kuchni tureckiej  bliskowschodniej pozwala wyczarować niesamowicie smaczne dania, które zachwycą nawet tych najbardziej wybrednych smakoszy!

Można nadziewać nią warzywa, przygotowywać sałatki, dodawać do zup albo dusić w postaci znanych i lubianych i pilawów.

Powstaje z najbardziej wartościowych ziaren pszenicy durum i jest bogata w substancje wspomagające pracę serca, kojące nerwy i obniżające poziom cukru we krwi.

Na dodatek jest skarbnicą kwasu foliowego tak ważnego dla kobiet w ciągu.

Prawdziwa perła wśród kasz!

Jeśli do tego pory nie mieliście jej w swojej kuchni - warto wprowadzić do diety!

Nie pożałujecie!

Ja przygotowałam dziś z niej pyszną "potrawkę" z kurczakiem i pomidorami.

Aromatyczna, sycąca, a zarazem lekka.

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • SKŁADNIKI:

    ( 2 porcje )

    * kasza bulgur - ok. 250 g

    * pierś z kurczaka - 200 g

    * suszone pomidory - 1 garstka

    * świeże pomidory - 3 szt

    * czosnek - 2-3 ząbki

    * cebula biała duża - 1 szt

    * passata pomidorowa - ok. 200 ml

    * sól, pieprz, papryka ostra, cukier

    * oliwa z oliwek

    * feta
Wystaw ocenę:

4.48 (151 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Passata

Kasza bulgur z kurczakiem w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SPOSÓB PRZRZĄDENIA:

    Na patelni rozgrzewamy oliwę, przesmażamy posiekaną drobno cebulę oraz czosnek.

    Dodajemy pokrojone ( oczyszczone wcześniej ) mięso i przesmażamy kilka minut.

    Dorzucamy drobno pokrojone świeże pomidory oraz suszone pomidory pokrojone w paseczki.

    Zalewamy passatą i gotujemy do momentu, aż sos zrobi się gęsty i zredukowany.

    Po ok. 15 minutach doprawiamy do smaku sola, pieprzem, szczyptą cukru oraz ostrą papryką.

    Wrzucamy urogowaną kaszę bulgur, mieszamy, podajemy na gorąco!

    Feta lub ulubiony ser pleśniowy świetnie komponują się z całością!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza Kurczak Pomidor Kasza bulgur

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować