Karkówka w kiszonej kapuście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso myjemy i osuszamy. Dzielimy na 4 części. Nacieramy, solą i pieprzem, tymiankiem, papryką i lubczykiem.
Na rozgrzanej patelni obsmażamy je z wszystkich stron i następnie układamy w szybkowarze. Całość zalewamy wodą, dodajemy jeszcze ewentualnie trochę soli i doprowadzamy do wrzenia. Zamykamy pokrywę i gotujemy ok. 50 minut.
Po tym czasie wyciągamy mięso z powstałego sosu i odstawiamy pod przykryciem na później.
2.W międzyczasie jak mięso będzie się gotować, kapustę płuczemy lekko w wodzie, a następnie zalewamy ją wodą z dodatkiem soli, ziela angielskiego i liści laurowych. Gotujemy do miękkości.
Po tym czasie odlewamy wodę i dodajemy sos z mięsa oraz przyprawę do bigosu. Gotujemy kolejne 5 minut, doprawiamy do smaku i gotowe. Mięso podajemy na kapuście. Możemy dodać świeży koper, ale to już kwestia smaku.
Smacznego
Komentarze