Karkówka w kiszonej kapuście

4.5 (195 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Danie, które pokocha każdy mężczyzna :)

  • 1 godz. 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1,5 kg kiszonej kapusty
    1,2 karkówki
    2 listki laurowe
    3 ziarna ziela angielskiego
    Przyprawa do bigosu
    1 cebula
    Sól i pieprz
    czosnek
    lubczyk
    Słodka papryka
    tymianek
    Maggi (ewentualnie)
    tłuszcz pod mięso
Wystaw ocenę:

4.5 (195 ocen)

Zobacz również:

Kapusta kiszona Dania główne

Karkówka w kiszonej kapuście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso myjemy i osuszamy. Dzielimy na 4 części. Nacieramy, solą i pieprzem, tymiankiem, papryką i lubczykiem.
    Na rozgrzanej patelni obsmażamy je z wszystkich stron i następnie układamy w szybkowarze. Całość zalewamy wodą, dodajemy jeszcze ewentualnie trochę soli i doprowadzamy do wrzenia. Zamykamy pokrywę i gotujemy ok. 50 minut.
    Po tym czasie wyciągamy mięso z powstałego sosu i odstawiamy pod przykryciem na później.
  • 2. W międzyczasie jak mięso będzie się gotować, kapustę płuczemy lekko w wodzie, a następnie zalewamy ją wodą z dodatkiem soli, ziela angielskiego i liści laurowych. Gotujemy do miękkości.
    Po tym czasie odlewamy wodę i dodajemy sos z mięsa oraz przyprawę do bigosu. Gotujemy kolejne 5 minut, doprawiamy do smaku i gotowe. Mięso podajemy na kapuście. Możemy dodać świeży koper, ale to już kwestia smaku.
    Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta kiszona Karkówka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować