1 kilogram karkówki wieprzowej bez kości
1 kilogram kapusty kiszonej
1 marchewka
2 cebule
sól do smaku
pieprz do smaku
1 opakowanie przyprawy do bigosu
tłuszcz do smażenia
kilka ziaren ziela angielskiego
kilka liści laurowych
3 szklanki bulionu drobiowego
Karkówka w kapuście kiszonej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Karkówkę opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w plastry.
Posypać do smaku solą i pieprzem.
Obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron.
Cebule obrać, pokroić w piórka i usmażyć na tłuszczu ze smażenia karkówki.
Kapustę opłukać i pokroić na mniejsze kawałki.
Przełożyć do miski.
Marchewkę obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i dodać do kapusty razem z przyprawą do bigosu oraz zielem angielskim i liściem laurowym.
Wymieszać.
W naczyniu żaroodpornym układać kolejno :
Kapustę kiszoną, cebulę, plastry karkówki.
Następnie kapustę, cebulę i plastry karkówki.
Tak układać do wyczerpania składników.
Ważne, by ostatnią warstwą była kapusta kiszona.
Wszystko zalać bulionem.
Przykryć i wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec 1,5 godziny w 180 st C.
Podawać na gorąco z ulubionymi dodatkami.
Komentarze