Karkówka w kapuście kiszonej

4.41 (222 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 30 min
  • Dla 1 osoby

idealna nie tylko na niedzielny obiad

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • 1 kilogram karkówki wieprzowej bez kości
    1 kilogram kapusty kiszonej
    1 marchewka
    2 cebule
    sól do smaku
    pieprz do smaku
    1 opakowanie przyprawy do bigosu
    tłuszcz do smażenia
    kilka ziaren ziela angielskiego
    kilka liści laurowych
    3 szklanki bulionu drobiowego
Wystaw ocenę:

4.41 (222 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Karkówka w kapuście kiszonej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Karkówkę opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w plastry.
    Posypać do smaku solą i pieprzem.
    Obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron.
    Cebule obrać, pokroić w piórka i usmażyć na tłuszczu ze smażenia karkówki.
    Kapustę opłukać i pokroić na mniejsze kawałki.
    Przełożyć do miski.
    Marchewkę obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i dodać do kapusty razem z przyprawą do bigosu oraz zielem angielskim i liściem laurowym.
    Wymieszać.
    W naczyniu żaroodpornym układać kolejno :
    Kapustę kiszoną, cebulę, plastry karkówki.
    Następnie kapustę, cebulę i plastry karkówki.
    Tak układać do wyczerpania składników.
    Ważne, by ostatnią warstwą była kapusta kiszona.
    Wszystko zalać bulionem.
    Przykryć i wstawić do nagrzanego piekarnika.
    Piec 1,5 godziny w 180 st C.
    Podawać na gorąco z ulubionymi dodatkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Karkówka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować