KAPUSTA KISZONA W SŁOIKI

4.46 (164 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

robię od razu w słoiki mniej roboty,a jest super kwaśna

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • składniki:6 główek dużych kapusty,
    3 garście soli kamiennej do przetworów(niekodowana),
    4 duże marchewki.
Wystaw ocenę:

4.46 (164 ocen)

Kapusta kiszona w słoiki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. wykonanie:Kapustę oczyścić z wierzchnich liści,wyciąć głąby,zetrzeć na tarce jarzynowej lub przez maszynkę do mięsa(która ma odpowiednie szatkownice).Marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Gdy wszystko jest gotowe dodać sól,i rękoma uciskać w misce tak aż powstanie sok,gotową kapustę wkładać do słoików odciskając sok.Gdy słoik jest napełniony kapustą soku powinno być tak tylko aby przykryło kapustę.Zamknąć szczelnie odstawić na tydzień w ciepłe miejsce,po tym czasie wstawić do piwnicy.Robiłam w tamtym roku wyszła super kwaśna.Jeśli ktoś lubi można dodać kminek.

Porady

można zetrzeć na tarce jarzynowej kapustę lub maszynką z odpowiednim sitem

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować