Kiszona, młoda kapusta

4.46 (160 ocen)

  • 150 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Bomba witaminowa latem, czyli kiszona młoda kapusta. Jest szybka w zrobieniu, bardzo zdrowa i smaczna.

  • 150 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • kapusta młoda 3 kg
    marchew młoda 3 szt.
    sól 3 łyżki
    kminek 2 łyżeczki
Wystaw ocenę:

4.46 (160 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Kiszona, młoda kapusta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oczyszczoną z zewnętrznych liści kapustę szatkujemy, dodajemy startą marchew na dużych oczkach, 2 łyżeczki kminku i 3 łyżki soli niejodowanej. Wszystkie składniki mieszamy, ugniatamy , przykrywamy i odstawiamy na godzinę żeby kapusta puściła sok. Po godzinie wkładamy kapustę do dużego słoja 5 litrowego lub garnka kamiennego, i ubijamy pięściami. Po 2 dniach zacznie się burzliwa fermentacja która będzie trwała 3-4 dni. Podczas fermentacji robimy dziury w kapuście trzonkiem drewnianej łyżki w celu uwolnienia gazów wytwarzanych podczas fermentacji. Po okresie burzliwej fermentacji kapustę możemy konsumować, używać jej do smacznych surówek, zupy itd... Kapusta jest bardzo zdrowa i smaczna.

Porady

Kiszona młoda kapusta nie nadaje się do zimowego przechowywania, jest ona raczej idealna do bezpośredniego spożycia, surówek, zup itd.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować