kapusta kiszona w słoiku

4.5 (149 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

domowa kiszona kapusta, super na surówki, kapuśniak czy bigos

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3kg kapusty,
    300 g marchwi startej na grubym oczku,
    3 łyżki soli do przetworów (zwykle daję 1 płaską łyżkę soli na kilogram kapusty),
    3 listki laurowe pokruszone,
    pół łyżeczki kminku,
    oraz pół łyżeczki pieprzu grubo mielonego,
Wystaw ocenę:

4.5 (149 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Kapusta kiszona

Kapusta kiszona w słoiku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. kapustę pokroiłam, umyłam, osuszyłam, poszatkowałam drobno, do tego dodałam marchew startą na grubym oczku, przyprawy, wszystko wymieszałam i odstawiłam na ok. 30 minut po tym czasie kapusta puściła sok i zmniejszyła swoją objętość, wszystko ciasno upchnęłam do dużego słoja, zakręciłam i odstawiłam na kilka dni, co dwa dni odkręcam słoik, odgazowuję kapustę - przekuwając wykałaczką kilka razy ...
    i to tyle teraz jest ciepło, więc kapusta za klika dni jest już gotowa....
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta kiszona Kapusta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować