Kakaowy keks

5 (168 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Keks idealnie pasuje na świąteczny stół. Jest lubiany jest przez wszystkich.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • kostka masła
    5 jajek
    2 szklanki mąki
    3/4 szklanki cukru
    łyżka proszku do pieczenia
    2 łyżki kakao
    2 łyżeczki soku z cytryny
    300g bakalii (rodzynki, skórka pomarańczowa, orzechy)
    2 łyżki mąki (do obtoczenia bakalii)

    Dekoracja:
    lukier z cukru pudru i soku z pomarańczy (lub cytryny)
Wystaw ocenę:

5 (168 ocen)

Zobacz również:

Keks Desery

Kakaowy keks - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło utrzyj z cukrem i sokiem z cytryny. Dodawaj po jednym żółtku. Mąkę wymieszaj z proszkiem i kakao, dodaj do masy żółtkowej. Białka ubij ze szczyptą soli, połącz z ciastem.
  • 2. Bakalie wymieszaj z mąką, dodaj do ciasta, wymieszaj. Ciasto wykładam do keksówki wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą.
  • 3. Piecz około 50 minut w 180ºC. Dekoruję lukrem sporządzonym z cukru pudru wymieszanego z sokiem z pomarańczy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie Wigilia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować