Tort czekoladowy z wafelkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Ubijamy białka, dodajemy cukier, żółtka i przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i kakao. Chwilę miksujemy. Wlewamy do tortownicy o średnicy 25 cm, wyłożoną papierem i pieczemy 45 minut w temp. 180 °C. Po upieczeniu odstawić do ostygnięcia. Następnie przekroić tak, by powstały 3 blaty.
2.Poncz:
Ananasy odsączyć na sitku. Odmierzyć 6 łyżek syropu i wymieszać z przegotowaną wodą i wódką.
3.Krem:
Śmietanę ubić z cukrem pudrem i śmietan fixem. Kiedy będzie gęstnieć, dodać po łyżce mascarpone i miksować na wolnych obrotach do zgęstnienia masy.
4.Pierwszy blat ciasta nasączyć częścią ponczu. Dodać ananas, krem i przykryć drugim blatem. Ponownie nasączyć, dodać ananas, krem i wyłożyć resztę kremu. Trzecią część ciasta nasączyć i przykryć.
5.Masa do obłożenia tortu:
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć na puszystą jasną masę, dodawać stopniowo czekoladę. Masą posmarować boki i górę tortu.
Truskawki wyłożyć na wierzchu i dowolnie udekorować. Boki tortu obłożyć wafelkami. Schłodzić w lodówce.
Komentarze