Bułki pszenne

  • wyświetlono: 886 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Klasyczne bułeczki pszenne. Chrupiąca skórka, pulchne i proste w wykonaniu! Lepsze niż ze sklepu!

Paulina16621
  • 12 porcje
  • 85min
  • Łatwy

Składniki

1 kg mąki pszennej typu 450
2 łyżeczki masła
520 ml letniej wody
50 g drożdży świeżych
2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki soli

Sposób przygotowania przepisu:

Bułki pszenne

  • 1. Mąkę przesiać do miski. Masło rozpuścić i zostawić do wystudzenia.
    Drożdże rozpuścić w letniej wodzie. Wszystkie składniki połączyć ze sobą. Ciasto zagnieść na jednolitą masę, pozostawić na 45 min. do wyrośnięcia, przykryte ściereczką.
  • 2. Ciasto podzielić na 10-12 części po ok. 115 g. ( Jeśli chcemy bułkę 100 g to zróbmy troszkę większą, gdyż podczas pieczenia bułka zmniejszy swoją wagę, poprzez parowanie). Uformować kulki i odstawić na 15 minut.
  • 3. Po tym czasie na każdej bułce zrobić przedziałek na środku i odwrócić do góry na blacie posypanej mąką. Następnie przygotowujemy blachę z papierem do pieczenia, oprószamy mąką i przekładamy bułki na blachę z powrotem odwracając je na prawidłową stronę. Piekarnik rozgrzewamy do 220 °C i pieczemy bułki przez ok. 25 minut (bez termoobiegu).
  • 4. Bułki podajemy po całkowitym wystudzeniu z dowolnymi dodatkami.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

bułkismak dzieciństwapszenne

Komentarze

Podobne przepisy

Bułki kukurydziano-pszenne

Dodane przez: JustKuchcik

Bułki kukurydziano-pszenne

Pyszne bułeczki przygotowane na...

Bułki pszenne z przedziałkiem

Dodane przez: anemon

Bułki pszenne z przedziałkiem

Pszenne bułki pasujące do wszystkiego,...

bułki

Dodane przez: Aga72

Bułki pszenne z przedziałkiem

Powiem wam tak : to moje pierwsze...

Pszenne bułki razowe

Dodane przez: anemon

Pszenne bułki razowe

Bardzo smaczne bułki z mieszanki...

image-0563ve8

Dodane przez: KuchniaPoli

Bułki pszenne z przedziałkiem

Bułki z przedziałkiem pulchne i...

Pyszne bułki pszenne na mleku.

Dodane przez: BABECZKA 35

Pszenne bułki na mleku

Uważam, że domowe pieczywo jest...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE