KAKAOWY KEKS PEŁEN BAKALII

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Nasza rodzina nie wyobraża sobie świąt bez tego ciasta. Keks jest pyszny i pachnący.

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • CIASTO:
    - masło w kostce lub margaryna: 250 gramów
    - jajka: 5 sztuk
    - mąka pszenna: 2 szklanki
    - cukier: 0.75 szklanki
    - cukier waniliowy: 1 opakowanie
    - proszek do pieczenia: 1 łyżka
    - sok z cytryny: 2 łyżeczki
    - kakao: 2 łyżki
    - bakalie (rodzynki,morele,orzechy włoskie, skórka pomarańczy): 0.5 kilograma
    - mąka ziemniaczana: 2 łyżki
    DO DEKORACJI:
    - skórka pomarańczowa kandyzowana: 5 łyżek
    - polewa czekoladowa lub lukier: 1 opakowanie
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Kakaowy keks pełen bakalii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka oddzielić od białek. Miękkie masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i sokiem z cytryny na gładka masę. Nie przerywając ucierania dodawać żółtka po jednym. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao.
  • 2. Małymi porcjami dodawać do masy. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z ciastem.
  • 3. Bakalie wymieszać z mąką ziemniaczaną i dodać do ciasta, wymieszać.
  • 4. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika. Piec ok. 50 minut w 180oC.
  • 5. Upieczone ciasto polać lukrem lub polewą czekoladową, posypać kandyzowaną skórką pomarańczową.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Morele Orzechy Skórka pomarańczowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować