Kaczka pieczona nadziewana

4 (2 ocen)

  • 40 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Tymiankowo-majerankowa kaczka nadziewana mieloną łopatką i jabłkami. Doskonała na uroczysty obiad, mięso kruche i soczyste, do tego pyszny sos. Danie wyśmienite.

  • 40 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na kaczkę i nadzienie:
    kaczka (2 - 2,5 kg)
    30 dkg mielonego z łopatki
    1 jajko
    2 łyżki bułki tartej
    2 duże jabłka
    3 łyżki oleju lub smalcu z gęsi
    przyprawy: sól, pieprz mielony, garść majeranku, łyżka tymianku, pieprz ziołowy
    1 duża cebula
    3 ząbki czosnku
Wystaw ocenę:

4 (2 ocen)

Zobacz również:

Dania mięsne

Kaczka pieczona nadziewana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • o 1. Kaczkę, dzień przed pieczeniem moczymy w solance i trzymamy w chłodnym miejscu lub w lodówce (proporcja na solankę - na litr wody jedna łyżka soli). Kaczki z solanki już nie solimy przed pieczeniem.
  • o 2. Kaczkę wyciągamy z solanki i nacieramy mieszanką przypraw w środku ( majeranek, tymianek, pieprz, zmiażdżony czosnek i łyżka tłuszczu) i na zewnątrz majerankiem i tymiankiem. Tak przygotowaną tuszkę odstawiamy w chłodne miejsce na 2 godziny. Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 200 °C. Mięso mielone wyrabiamy na jednolitą masę z jajkiem, bułką tartą, solą i pieprzem. Jedno jabłko obieramy i kroimy na cząstki. Kaczkę nadziewamy jabłkami i mielonym. Tuszkę zszywamy bawełnianą nitką lub spinamy szpilkami do zrazów i oplatamy je nitką. Z dobrze zaszytej kaczki nadzienie nie będzie się wydostawać na zewnątrz, wszystkie aromaty połączą się w doskonałą całość. Teraz brytfannę smarujemy olejem lub smalcem gęsim, układamy kaczkę piersią do góry, kroimy na cztery części cebulę i wrzucamy do brytfanny. Tuszkę pieczemy ok. 3 godziny, w pierwszej fazie przykrytą pokrywą brytfanny lub srebrną folią, w temperaturze 200 °C. W połowie pieczenia odkrywamy kaczkę, polewamy wytworzonym tłuszczem ( wlewamy pół szklanki wody) i zmniejszamy temperaturę pieczenia do 180 °C. Na 1/2 godz. przed końcem pieczenia wrzucamy do brytfanny jabłko pokrojone w ósemki (ze skórką).
    Upieczoną kaczkę wykładamy z brytfanny, dajemy jej chwilę odpocząć i porcjujemy.
  • o 3. Z tłuszczu z kaczki i owoców wrzuconych pod koniec pieczenia można zrobić pyszny sos. Należy odlać połowę tłuszczu do osobnego naczynia, a pozostałą w brytfannie część zagęścić szklanką zimnej wody wymieszanej z czubatą łyżką mąki pszennej. Trochę sos pogotować, a następnie przetrzeć przez sitko. Sos jest genialny!

Porady

Kaczkę pieczemy tak jak gęś, przyjmuje się na 1 kg tuszki jedną godzinę pieczenia. Kaczkę 2,5 kg z nadzieniem pieczemy ok 3 godzin. Należy też od czasu do czasu ją podlewać wytworzonym tłuszczem, będzie rumiana i soczysta.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kaczka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować