Pieczona kaczka z solanki nadziewana cytrusami

4.48 (180 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób

Ostatnio dostałam troszkę więcej gotówki za przepisy, więc zrobiłam większe zakupy – czyli zapasy. I jak zobaczyłam taką ładną dużą kaczuszkę – nie mogłam się jej oprzeć I muszę się Wam kochani przyznać, że nigdy nie przygotowywałam kaczuszki w całości. W sumie rzadko jemy kaczuszkę. Raz przygotowywałam pierś z kaczuszki na konkurs .No i ta moja zakupiona kaczuszka tak sobie leżała w zamrażalce i odpoczywała. Aż nadszedł jej dzień na zrobienie. Kaczuszkę uprzednio moczyłam przez 24 godziny w solance na balkonie – tak tak balkon to teraz moja druga lodówka Następnie kaczuszkę przyprawiłam , nadziałam jabłkiem i cytrusami. Kaczuszka wyszła niezwykle mięciutka i soczysta. Mój mąż (jak już chyba wspominałam) nie lubi kaczego mięsa. A tu miłe zaskoczenie – mąż zajadał aż mu się uszy trzęsły i pochwał nie było końca. A więc spróbujcie sami przygotować kaczuszkę i zaskoczcie swoich domowników.

  • 60 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • 1 kaczka – około 2-2,5 kg

    Solanka:

    3 l wody

    5 łyżek soli

    Przyprawy:

    1 czubata łyżeczka rozmarynu

    pieprz kolorowy – ilość według uznania

    Farsz:

    1 pomarańcza

    1 grapefruit

    1 duże jabłko
Wystaw ocenę:

4.48 (180 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pieczona kaczka z solanki nadziewana cytrusami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Do wody wrzucamy sól, i mieszamy do jej rozpuszczenia.

    2. Do solanki dodajemy kaczkę. Obciążamy kaczkę i zakrywamy. Odstawiamy do lodówki na 24 h

    3.Po 24 h kaczkę osuszamy ręcznikiem papierowym. I przyprawiamy .

    4. Pomarańczę i grapefruit obieramy i pozbywamy się wszystkich włókien . Jabłko obieramy i pozbywamy się gniazd nasiennych

    5. Owocami nadziewamy środek kaczki i zadek zamykamy za pomocą wykałaczki . Kilka sztuk owoców zostawiamy

    6. Kaczkę układamy w naczyniu żaroodpornym , dookoła układamy pozostałe owoce.

    7. Kaczkę wkłądamy do piekarnika nagrzanego do 230 stopni i pieczemy 20 min. Po tym czasie kaczkę obracamy i pieczemy kolejne 20 min. A następnie zmniejszamy temperaturę do 165 stopni i pieczemy 2h 20 minut – kaczkę możemy przykryć jeżeli zacznie się lekko przypalać

    8. Po upieczeniu otwieramy lekko drzwiczki i zostawiamy kaczkę na 15 minut by mięso odpoczęło – możemy podawać
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kaczka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować