Jogurtowy deser z karmelizowanymi bananami i orzechami

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Szybki w przygotowaniu, bardzo smaczny, zdrowy i pożywny deser w słoikach to idealne rozwiązanie także na posiłek do pracy. Karmelizowane banany ze szczyptą aromatycznego cynamonu świetnie komponują się z delikatnym smakiem jogurtu oraz pożywnymi płatkami owsianymi.

  • 15 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki (na 2 porcje):
    10 łyżek górskich płatków owsianych
    400 g gęstego jogurtu naturalnego
    2 średnie banany
    1 łyżka masła
    2 łyżki cukru trzcinowego
    1/4 łyżeczki cynamonu
    1 łyżka soku z cytryny
    3 łyżki orzechów włoskich
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Jogurtowy deser z karmelizowanymi bananami i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Płatki owsiane lekko podprażyć na suchej patelni. Przestudzić i wsypać na dno słoików. Do płatków dodać jogurt naturalny. Na patelni rozpuścić masło, kiedy lekko się spieni dodać cukier trzcinowy. Podgrzewać do czasu, aż cukier się rozpuści i nabierze lekko złotego koloru. Nie mieszać, jedynie lekko wstrząsać patelnią. Banany obrać ze skórki i pokroić na ukośne plastry, skropić sokiem z cytryny. Dodać do karmelu, posypać cynamonem i smażyć z każdej strony po ok. 2 minuty, aż nabiorą złotego koloru. Karmelizowane banany ułożyć na jogurcie i polać pozostałym karmelem. Posypać podprażonymi na suchej patelni orzechami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Banany Cynamon Jogurt Orzechy Owoce Płatki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować