Pyszny deser z jabłkami, który przygotujesz w zaledwie 15 minut. Z powodzeniem możesz zjeść go także na śniadanie. Przygotowany w słoiku może być świetnym drugim śniadaniem do pracy czy szkoły.
15 min
Dla 3 osób
Łatwy
Składniki:
2 duże jabłka
1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka cukru
1 łyżka wody
400 g gęstego jogurtu naturalnego
1 łyżka miodu
100 g zbożowych ciasteczek czekoladowych
bita śmietana
20 g orzechów włoskich
Jogurtowy deser z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jabłka obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne i pokroić na większą kostkę. Przełożyć na patelnię lub do małego rondelka posypać cynamonem, dodać cukier i łyżkę wody. Krótko podsmażyć, do czasu, aż jabłka będą lekko miękkie, ale nie rozgotowane. Całkowicie wystudzić. Do jogurtu dodać miód i wymieszać. Ciastka rozkruszyć w malakserze na piasek. Orzechy drobno posiekać lub zmielić w malakserze. Do pucharków wsypać ciastka, dodać jogurt i prażone jabłka. Udekorować bitą śmietaną i posypać zmielonymi orzechami. Podawać od razu po przygotowaniu.
Komentarze