Japońskie lody herbaciane

0 (0 ocen)

  • Dla 5 osób

Japońskie lody proponuję z herbacianymi, kruchymi ciasteczkami ryżowymi, które świetnie razem się komponują tworząc swoistą kanapkę, a tym samym, niezapomnianą rozkosz dla podniebienia.

  • Dla 5 osób

Składniki:

  • Składniki na 1 litr lodów:

    500 ml gęstej śmietany
    250 ml mleka ryżowego
    200 ml gorącej, przegotowanej wody (nie wrzącej)
    130 g cukru brązowego
    10 saszetek "zielonej herbaty" Irving
    6 żółtek (organicznych)
    1/2 łyżeczki soli morskiej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Japońskie lody herbaciane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Japońskie lody herbaciane 1. Żółtka ubić na jasno żółty kolor (ok. 5 minut).
  • 2. W innym naczyniu zaparzyć herbatę.
  • Japońskie lody herbaciane 3. W małym ganku podgrzać mleko i cukier, a następnie, małym strumieniem wlewać do żółtek.
  • 4. Wymieszać i znów przelać do garnka.
  • Japońskie lody herbaciane 5. Dodać śmietanę i herbatę. Ciągle mieszając, podgrzewać na małym ogniu aż masa zgęstnieje (ok 15 - 20 minut).
  • 6. Gęstą masę zdjąć z ognia i pozwolić ostygnąć.
  • 7. Dalej postępować zgodnie z instrukcją producenta maszyny do robienia lodów.
  • 8. Jeśli nie macie takiej maszyny, należy duży garnek wypełnić kostkami lodu, włożyć do niego naczynie, w którym będziecie miksować, a do niego masę herbacianą.
  • 9. Ubijać mikserem przez ok 20 minut.
  • Japońskie lody herbaciane 10. Następnie, w obu przypadkach, przełożyć lody do pojemniczków i zamrozić. Lody będą gotowe po kilku godzinach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować