Nikuman- japońskie pierożki

  • wyświetlono: 129 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Za oknem szaro i buro, dlatego proponuję przepis na pierożki rodem ze słonecznej Japonii, może w ten sposób uda mi się ściągnąć do Wrocławia trochę słońca. Pierożki Nikuman są pyszne i sycące – dziś wersja z krewetkami, marchewką i papryką chili.

Armi As
  • 2 porcje
  • 90min
  • Średni

Składniki

na 8 sztuk: 250g mąki pszennej, 1 łyżka suchych drożdży, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżka cukru trzcinowego, szczypta soli, 1 łyżka oleju sezamowego, 130ml cieplej wody lub mleka (ja wykorzystałam wodę, w której podgotowałam krewetki). Nadzienie wg uznania. U mnie dziś zblanszowane duże krewetki, marchew, szczypiorek, papryka czerwona i papryka chili.

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Nikuman- japońskie pierożki

  • 1. Mąkę przesiać do miski, dodać drożdże, sól, cukier i proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać. Dodać olej, wymieszać, dodać cieplą wodę lub ciepłe mleko i zagnieść ciasto. Ciasto wyrabiać przez około 10 minut. Wyrobione ciasto włożyć do miski oprószonej mąką, przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na około 40 minut. W tym czasie można sobie przygotować nadzienie i pociąć papier do pieczenia na 8 równych kwadratów, około 10x10cm.
    Po 40 minutach odgazować ciasto, podzielić na 8 równych kulek, przykryć ściereczką i odstawić na kolejne 10 minut. Następnie każdą kulkę rozwałkować dość cienko i delikatnie przyklepać brzegi, aby zdobiły się cieńsze, niż środek. Na środek wyłożyć nadzienie, złapać za krawędzie, podnieść i delikatnie zlepiając brzegi zrobić coś w rodzaju otwartej sakiewki. Każdy pierożek ułożyć na wyciętym z papieru do pieczenia i posmarowanym olejem kwadracie i ułożyć w parowniku, ale tak, aby się nie stykały i nie dotykały ścian parownika, inaczej mogą się skleić i przykleić.
    W garnku zagotować wodę, zdjąć z ognia, umieścić koszyk z nikuman (wieczko należy zamknąć) nad parująca wodą i zostawić je pod wpływem stygnącej pary na 10 minut. Po tym czasie ponownie włączyć kuchenkę i gotować pierożki na średnim ogniu przez około 15-20 minut. Podawać z ulubionymi sosami. Smacznego

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

kuchnia Japońskaobiadkuchnie światapierożkijapońskie pierożkinikuman
 

Komentarze

Podobne przepisy

Pierożki ruskie

Dodane przez: Barbara Ornat

PIEROŻKI RUSKIE

Pyszne jak u mamy.

pierogi

Dodane przez: sylwin03

Pierożki z mięsem

Pierożki z mięsem

ghoorga

Dodane przez: Ostra Na Słodko

" Ghoogra " - indyjskie pierożki z makiem

Indyjskie pierożki ze słodkim makowym...

Pieczone pierożki z kapustą i grzybami

Dodane przez: Ewelina Marcin

Pieczone pierożki z kapustą i grzybami

Pierogi to tradycyjne świąteczna...

pierożki

Dodane przez: Kasja1986

Ekspresowe pierożki z ciasta francuskiego

Bardzo chrupiące pierożki z ciasta...

Agnolotti Suzette ( z Cointreau i pomarańczami )

Dodane przez: PolskaGotuje

Serowe pierożki z karmelizowanymi pomarańczami

Przepyszne pierożki z nadzieniem...