Japońskie naleśniki

4.97 (152 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Naleśniki japońskie wyróżniają się pośród nich swoją grubością. Są pulchniutkie i grubiutkie, wysmażone na złoty kolor. Ich wnętrze jest lekko słodkie i bardzo wilgotne – przypomina bardziej delikatny suflet, niż zwykłe naleśniki. Bardzo są smakowite i naprawdę robią wrażenie!

  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 duże jaja
    180 ml maślanki
    ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
    ¼ łyżeczki soli
    60 g mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    ¼ łyżeczki sody oczyszczonej
    2 łyżki oleju roślinnego
Wystaw ocenę:

4.97 (152 ocen)

Zobacz również:

Naleśniki Śniadanie

Japońskie naleśniki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umieść w misce jajka, maślankę, cukier, ekstrakt waniliowy i sól, a następnie przez kilka sekund mieszaj blenderem nastawionym na niskie obroty. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Kontynuuj mieszanie składników przez 15-20 sekund. Ustaw patelnię na średnim ogniu i dodaj odrobinę oleju. Foremki wysmaruj dokładnie olejem, umieść na rozgrzanej patelni i podgrzewaj przez kilka minut, zanim wypełnisz je naleśnikową masą do połowy w trakcie pieczenia urosną. Smaż przez cztery minuty, dopóki u góry naleśnika nie pojawią się bąbelki. Za pomocą łopatki delikatnie obróć naleśnik i pozwól mu gotować przez kolejne trzy minuty. Można podawać z masłem i syropem klonowym lub świeżymi owocami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować