Gyoza- japońskie pierogi

  • wyświetlono: 216 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Uwielbiam kuchnie orientalną i wszelkiego rodzaju pierogi. Podzielę się przepisem na swoje ulubione pierożki o wdzięcznej nazwie gyoza. Spróbujcie koniecznie.

Armi As
  • 2 porcje
  • 60min
  • Średni

Składniki

Ciasto: 200g mąki pszennej, 110ml wrzątku, 1/2 łyżeczki soli. Nadzienie: 300g mięsa mielonego (wołowo-wieprzowego), 100g fileta z piersi kurczaka, 100g kapusty białej, 1 mała cebula czerwona, 2 garście drobno posiekanego szczypiorku, 2 papryczki chili, 30g świeżego imbiru, 1 łyżka jasnego sosu sojowego, 1 łyżka oleju sezamowego, 1 łyżka octu ryżowego, 1 łyżka skrobi ziemniaczanej, 50ml wody gazowanej, 3 łyżki sezamu, 1 łyżeczka kurkumy, sól i pieprz wg smaku.

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Gyoza- japońskie pierogi

  • 1. Mąkę przesiać do miski. Sól rozpuścić we wrzątku, dodać do mąki, wymieszać i zagnieść ciasto. Ciasto wyrabiać przez około 5-7 minut, następnie włożyć do woreczka i schować do lodówki na około 30 minut.
    Pierś z kurczaka pokroić w drobną kostkę, imbir zetrzeć na tarce na drobnych oczkach, cebulę, papryczki chili i kapustę pokroić w bardzo drobną kostkę. Mięsa połączyć z warzywami, szczypiorkiem, imbirem, olejem, octem, sosem sojowym, sezamem, wodą, skrobią i przyprawami, wszystko dokładnie wymieszać (najlepiej ręką), przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na minimum 30 minut.
    Po tym czasie uformować z ciasta wałek, podzielić na 30 równych „kulek” i dość cienko rozwałkować. Rozwałkowane krążki schować pod wilgotny ręcznik, aby nie wyschły. Na placku umieścić porcje farszu, złożyć placka na pół, przycisnąć brzegi i zrobić zakładki. W ten sam sposób ulepić wszystkie pierożki.
    Duża, nieprzywierającą patelnie posmarować olejem sezamowym i mocno rozgrzać, zmniejszyć ogień do minimum, wyłożyć pierożki i delikatnie zarumienić (smaży się tylko jedna strona). Powoli (może pryskać) wlać wodę (około 140ml) i 2 łyżki oleju sezamowego, zmniejszyć ogień do minimum i gotować pierożki pod pokrywką z dziurką aż cała woda wyparuje. Podawać z ulubionymi sosami. Smacznego

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

pierogikuchnia orientalnakuchnia Japońskapierożkigyoza
 

Komentarze

Podobne przepisy

PIEROGI Z MIĘSEM ( + najlepsze ciasto na pierogi! )

Dodane przez: Ostra Na Słodko

PIEROGI Z MIĘSEM (najlepsze ciasto na pierogi)

Delikatne ( najlepsze! i sprawdzone!...

Pierogi Ruskie

Dodane przez: Słodko Słodka

Pierogi Ruskie

Ten rodzaj pierogów to jeden z...

Pierogi bounty

Dodane przez: Jaga85

Pierogi bounty

Co mogę napisać? Smak tych pierogów...

Pierogi braniewskie

Dodane przez: Cukiereczek

Pierogi braniewskie

Pierogi te wywodzą się z kuchni...

Pierogi ruskie

Dodane przez: asiapolak

Pierogi ruskie

Ulubione pierogi mojej Mamy. Koniecznie...

ciasto na pierogi

Dodane przez: Mroofinka

Ciasto na pierogi

elastyczne i miękkie ciasto na...