Japońska zupa z grzybkami shiitake

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Bardzo autentyczna w smaku zupa, z oryginalnych japońskich składników.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - grzybki shiitake: 10 sztuk
    - brązowy ryż: 5 łyżek
    - bulion dashi: 750 mililitrów
    - sake: 1 łyżeczka
    - sos sojowy: 3 łyżeczki
    - sól: 0.5 łyżeczki
    - Jajko: 1 sztuka
    - prażony sezam: 1 łyżka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Japońska zupa z grzybkami shiitake - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Świeże grzybki shiitake gotuj w lekko osolonej wodzie 5 min. Odsącz i pokrój. Suszone mocz wcześniej ok. 30 min we wrzątku.
  • 2. Zagotuj bulion dashi, dopraw sake, sosem sojowym i solą. Dodaj grzyby i ugotowany ryż (u mnie gotujący się 10 min Uncle Bens).
  • 3. Po ponownym zagotowaniu, cienkim strumieniem wlej roztrzepane jajko. Delikatnie zamieszaj gdy masa zacznie się ścinać.
  • 4. Dodaj sezam i przelej zupę do miseczek.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować