Różne nazwy ma to ciasto: makowiec japoński, szarlotka japońska, szarlotka makowa czy makowiec z jabłkami .Ciasto lekkie, puszyste, wilgotne i w wersji bezglutenowej
1 godz. 10 min
Składniki:
• 200 g masła
• 1 szklanka cukru pudru
• 5 jajek
• 5 jabłek
• 1 puszka masy makowej - 900 g
• 100 g zmielonych orzechów włoskich
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Polewa czekoladowa
• 1 tabliczka czekolady gorzkiej
• 1/2 szklanki śmietanki 30%
Szarlotka japońska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.• Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszysty krem. Dodawać powoli po jednym żółtku.
• Wymieszać powstałą masę z masą makową, orzechami i jabłkami obranymi i startymi na grubej tarce.
• Białka ubić na sztywną pianę i wymieszać z masą makowo-jabłkową, dodać proszek do pieczenia.
• Ciasto wylać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (24x38 cm).
• Piec w temp. 180 st.C przez ok. 50 minut.
• Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić razem ze śmietanką w kąpieli wodnej.
• Wystudzone ciasto polać polewą czekoladową.
Porady
Zamiast orzechów można dodać 10 łyżek kaszy manny.
Komentarze