Szarlotka japońska

4.43 (187 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Różne nazwy ma to ciasto: makowiec japoński, szarlotka japońska, szarlotka makowa czy makowiec z jabłkami .Ciasto lekkie, puszyste, wilgotne i w wersji bezglutenowej

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • • 200 g masła
    • 1 szklanka cukru pudru
    • 5 jajek
    • 5 jabłek
    • 1 puszka masy makowej - 900 g
    • 100 g zmielonych orzechów włoskich
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Polewa czekoladowa
    • 1 tabliczka czekolady gorzkiej
    • 1/2 szklanki śmietanki 30%
Wystaw ocenę:

4.43 (187 ocen)

Zobacz również:

Szarlotka Makowiec Desery

Szarlotka japońska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. • Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszysty krem. Dodawać powoli po jednym żółtku.
    • Wymieszać powstałą masę z masą makową, orzechami i jabłkami obranymi i startymi na grubej tarce.
    • Białka ubić na sztywną pianę i wymieszać z masą makowo-jabłkową, dodać proszek do pieczenia.
    • Ciasto wylać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (24x38 cm).
    • Piec w temp. 180 st.C przez ok. 50 minut.
    • Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić razem ze śmietanką w kąpieli wodnej.
    • Wystudzone ciasto polać polewą czekoladową.

Porady

Zamiast orzechów można dodać 10 łyżek kaszy manny.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wigilia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować