DSC_Palmiarnia

Garnuszki Aluszki

Liczba punktów za aktywność
9
Liczba obserwujących
0

Wyślij wiadomość
Pomidorowe aglio olio
Użytkownik Garnuszki Aluszki w dniu 24.09.2018 11:36 opublikował przepis :

Pomidorowe aglio olio

Pomidorowe aglio olio - aglio olio to włoski klasyk. Jest błyskawicznym i idealnym pomysłem na makaron spaghetti. W podstawowej wersji robi się go na oliwie z czosnkiem, natką pietruszki i chilli, w pomidorowej odmianie dodamy suszone pomidory, świeże liście bazylii oraz ser pecorino romano ♡

Paolo Pomelo
Użytkownik Garnuszki Aluszki w dniu 24.09.2018 11:29 opublikował przepis :

Paolo Pomelo

Paolo Pomelo - mój autorski deser na każdą porę roku. Na każdą, ponieważ składa się głównie z piklowanych owoców oraz jogurtu greckiego, który jest dostępny w każdym sklepie, o każdej porze. Wisienką na torcie Paolo jest owoc pomelo, który w smaku jest bardzo zbliżony do grejpfruta, tak więc po sezonie zimowym można go nim zastąpić. Najlepiej smakuje z własnych przetworów, lecz takie owoce jak dynia, czy jarzębina, znajdziecie w słoiczku w każdym większym sklepie ♡

Pączki "gniazdka"
Użytkownik Garnuszki Aluszki w dniu 24.09.2018 11:21 opublikował przepis :

Pączki "gniazdka"

Pączki "gniazdka" - inaczej parzone, wiedeńskie, albo hiszpańskie. Ten rodzaj pączków nie wymaga dużo czasu, nie używamy do nich drożdży, ani nadzienia. Maślane ciasto z nutą waniliową wręcz rozpływa się w ustach. W mojej wersji bez lukru, lecz za to z masą czekoladową z mascarpone i świeżymi, sezonowymi owocami ♡

Użytkownik Garnuszki Aluszki w dniu 24.09.2018 10:51 opublikował przepis :

Sok jabłkowy ze spiruliną

Sok jabłkowy ze spiruliną - zdrowe koktajle to witaminowa bomba dla naszego organizmu. Nadają się świetnie na początek dnia. Jabłka nadają słodycz, dzięki której nie trzeba używać dodatku cukru. Zawierają witaminę C, większość witamin z grupy B, witaminę D i K, minerały, błonnik roślinny oraz pektynę. W przepisie znajduje się również seler naciowy, który w odpowiednich proporcjach pozostawia bardzo przyjemny posmak. W medycynie ludowej używany był od wieków jako środek na nadciśnienie krwi, ma również pozytywny wpływ na pracę układu sercowo-naczyniowego. Seler naciowy dostarcza nam błonnik, zawiera wysoki udział procentowy wody i elektrolitów, zdolny jest poprawić pracę wątroby oraz skóry. Jego właściwości jest ogrom, warto go stosować, szczególnie dla osób, którzy borykają się z nadwagą. Ostatnim składnikiem znajdującym się w soku jest spirulina, czyli niebiesko-zielone glony nazywane algami. Obecnie to jedna z najzdrowszych i pełnowartościowych roślin dostępnych na rynku, zalicza się również do top superfoods. Oprócz mnóstwa witamin i minerałów zawiera również wysokiej jakości białko. Wszystko razem daje nam niesamowity zastrzyk do życia ♡

Faszerowane pomidory
Użytkownik Garnuszki Aluszki w dniu 24.09.2018 10:37 opublikował przepis :

Faszerowane pomidory

Faszerowane pomidory - słodkie i soczyste pomidory malinowe, z farszem na bazie kaszy bulgur z miazgą migdałowo-imbirową i sosem sojowym oraz świeżym tymiankiem, podane z malinowym balsamico. Kompozycja ta nie wymaga wiele czasu, jest zaskakująco prosta, a zarazem bardzo lekka i wiosenna ♡ *Kasza bulgur jest źródłem białka, błonnika oraz wielu witamin z grupy B, magnezu, cynku i fosforu.

Zupa z shiitake z trawą cytrynową
Użytkownik Garnuszki Aluszki w dniu 23.09.2018 09:16 opublikował przepis :

Zupa z shiitake z trawą cytrynową

Zupa z shiitake z trawą cytrynową - grzyby shiitake, czyli twardniki japońskie zostały okrzyknięte jednymi z najzdrowszych grzybów świata. Znane najbardziej w kulturze azjatyckiej, stosowane są od przeszło 2000 lat również w medycynie. Idealnie sprawdzają się w wielu potrawach. Posiadają bardzo niską kaloryczność, w połączeniu z warzywnym bulionem, trawą cytrynową i mlekiem kokosowym stwarza przepyszną, lekką zupę pełną zdrowia.

Cukinioburger
Użytkownik Garnuszki Aluszki w dniu 23.09.2018 09:11 opublikował przepis :

Cukinioburger

Cukinioburger - hamburger z cukinii. Przyprawiony mieszanką harissa, w panierce z amarantusem, sosem migdałowo-imbirowym, salsą pomidorowo-daktylową, z awokado oraz chrupiącą rukolą i liśćmi botwinki - idealnie nadaje się pod jedną bułę, a to wszystko w 100% wegańskie. Sprawdzi się świetnie na grilla, można go również wykorzystać jako zwykły kotlet do sałatki na danie główne.

Gruszlotka imbirowa
Użytkownik Garnuszki Aluszki w dniu 20.09.2018 09:01 opublikował przepis :

Gruszlotka imbirowa

Gruszlotka jest pewnego rodzaju modyfikacją klasycznej szarlotki: spód z półkruchego ciasta, świeże gruszki duszone z imbirem i sokiem z limonki, a całość obsypana jest cukrem pudrem. Podana z porcją ulubionych lodów i świeżą miętą jest rewelacyjna zarówno w zimę, dzięki delikatnej ostrości, jak i w lato, przez orzeźwiający akcent kwaskowatości.

Szakszuka
Użytkownik Garnuszki Aluszki w dniu 17.09.2018 10:13 opublikował przepis :

Szakszuka

Szakszuka (shakshuka) jest daniem pochodzącym z Tunezji, które w tłumaczeniu oznacza "wielki bałagan". Niezależnie od pory roku świetnie sprawdza się na śniadanie, z dodatkiem sezonowych warzyw, czy przeróżnych mieszanek ziół. Jajka gotowane w pomidorach dają szerokie pole do popisu naszej wyobraźni, by tworzyć ulubione kompozycje smakowe. Moja składa się z mozzarelli, papryczki chilli oraz świeżej kolendry.