Jabłecznik z pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę, masło, proszek do pieczenia oraz cukry posiekać, dodać śmietanę oraz jajka. Zagnieść ciasto i podzielić na dwie części. Jedną włożyć do lodówki.
2.Blaszkę 24*24 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylepić dno formy jedną połówką ciasta, rozsypać tartą bułkę.
3.Jabłka obrać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach, odcisnąć sok i wyłożyć do formy na ciasto.
4.Białka oddzielić od żółtek i utrzeć w robocie, utrwalić cukrem kryształem. Gdy piana będzie gęsta i lśniąca wsypać kisiel. Pianę wyłożyć na jabłka. Na jabłkach zetrzeć drugą część ciasta.
5.Jabłecznik wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok 40 minut.
Komentarze