Jabłecznik z pianką

4.48 (188 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszne ciasto które zawsze gości w moim domu i do tego bardzo szybki w przygotowaniu. Zawsze jeszcze ciepłe znika z blaszki :)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    4 szklanki mąki
    kostka masła
    5 żółtek
    1/2 szklanki cukru pudru
    cukier waniliowy
    2 łyżki śmietany
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    2 łyżki bułki tartej do podsypania

    Pianka:
    5 białek
    5 łyżek cukru
    szczypta soli
    kisiel pomarańczowy

    Dodatkowo:
    2 kg jabłek
Wystaw ocenę:

4.48 (188 ocen)

Jabłecznik z pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę, masło, proszek do pieczenia oraz cukry posiekać, dodać śmietanę oraz jajka. Zagnieść ciasto i podzielić na dwie części. Jedną włożyć do lodówki.
  • 2. Blaszkę 24*24 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylepić dno formy jedną połówką ciasta, rozsypać tartą bułkę.
  • 3. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach, odcisnąć sok i wyłożyć do formy na ciasto.
  • 4. Białka oddzielić od żółtek i utrzeć w robocie, utrwalić cukrem kryształem. Gdy piana będzie gęsta i lśniąca wsypać kisiel. Pianę wyłożyć na jabłka. Na jabłkach zetrzeć drugą część ciasta.
  • 5. Jabłecznik wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok 40 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Owoce

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować