Karnawałowa szarlotka na smalcu

4.51 (202 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Karnawał to pora zabaw, imprez i czas kiedy możemy pozwolić sobie na grzeszenie...dietetyczne. Szarlotka pyszna, można grzeszyć.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 450 g mąki pszennej + 50 g do podsypywania
    200 g masła
    50 g smalcu
    5 żółtek
    5 łyżek cukru
    50 g drożdży
    3 łyżki śmietany 18%

    1,5 litra jabłek prażonych do szarlotki
    3 jabłka
    kisiel morelowy
    6 łyżek bułki tartej
    cukier puder do oprószenia
Wystaw ocenę:

4.51 (202 ocen)

Karnawałowa szarlotka na smalcu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Dodać do masy uprażonych jabłek do szarlotki . Dodać kisiel i wymieszać.
    Żółtka utrzeć z cukrem. Zrobić kogiel-mogiel. Drożdże wymieszać ze śmietaną. Masło i smalec połączyć z mąką. Najlepiej jak masło i smalec są zamrożone, wtedy łatwo zetrzeć na tarce. Dobrze też jest ,,zamaczać,, tłuszcz w mące podczas ścierania i posypywać tarkę mąką to ułatwia pracę. Teraz wszystko połączyć razem. Wyrobić ciasto ręką już na stolnicy. Podsypywać mąką. Podzielić na dwie części, mniejszą i większą. Rozwałkować większą część i wyłożyć nią dno i boki blaszki wyłożonej papierem do pieczenia ( 25x35).
    Na dno wysypać bułkę tartą. Wyłożyć masę jabłkową. Przykryć pozostałym ciastem, rozwałkowanym do wielkości foremki. Porobić dziurki widelcem, albo wykałaczką. Zostawić ciasto pod ściereczką na ok. 30 min. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 60 min. Wystudzić, oprószyć cukrem pudrem, kroić, zajadać. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Smalec

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować